Βαρθολομαίος: «Στις 15 Αυγούστου μπορεί να λειτουργήσουμε στη Σουμελά»

ImageΤο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr», δημοσιεύει αποκλειστικά σήμερα από τα Τουρκικά, ένα θέμα όπου ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε σε πάρα πολλά ζητήματα, που αφορούν τις σχέσεις με την Κυβέρνηση της Τουρκίας και του Πατριαρχείου, τη Χάλκη, την επίσκεψη στη Μόσχα καθώς και την Παναγία Σουμελά.

Το κείμενο έχει ως εξής:

Συναντηθήκαμε και γευματίσαμε με τον πνευματικό ηγέτη των 300 εκατομμυρίων ορθοδόξων του κόσμου Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις εγκαταστάσεις του Πατριαρχείου στο Φανάρι.

Στο γεύμα, στο οποίο ήταν καλεσμένοι και  οι Ertuğrul Özkök, Sedat Ergin, Mustafa Karaalioğlu, Rıdvan Akar, Etyen Mahçupyan και ο επιχειρηματίας από τη ρωμαίηκη μεινότητα της Κωνσταντινούπολης Λάκης Βίγγας, συζητήσαμε θέματα όπως τα δημοκρατικά ανοίγματα της Κυβέρνησης, η κατάσταση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τα προβλήματα των χριστιανικών μειονοτήτων.

Ο Πατριάρχης είπε ότι αντιμετωπίζουν θετικά τα βήματα που κάνει τελευταία η Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού, κυρίως στα θέματα της Αρμενίας, της Νοτιανατολικής Τουρκίας και των Αλεβίδων. «Αρκεί να μη μείνουν μισά», είπε ο Πατριάρχης.

Ο Πατριάρχης, ο οποίος δήλωσε τον απογοήτευσε  πάρα πολύ η μη επαναλειτουργία μέχρι σήμερα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης παρά τις επανειλημμένες σχετικές υποσχέσεις, υπογράμμισε ότι αναπτερώθηκαν οι ελπίδες του μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Επικρατείας Bülent Arınç. Ο Πατριάρχης εξέφρασε τη λύπη του για την αρνητική στάση του αρχηγού του κόμματος CHΡ.

Σας μεταφέρω περιληπτικά τα αποκαλυπτικά μηνύματα που έδωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια του γεύματος:

- Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ertuğrul Günay υποσχέθηκε να επιτρέψει μιά φορά το χρόνο την τέλεση Θείας Λειτουργίας στη Μονή Σουμελά στην Τραπεζούντα. Εάν ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες, σχεδιάζουμε να τελέσουμε Θεία Λειτουργία την 15η Αυγούστου που είναι η γιορτή της Παναγίας.

- Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε είναι ο πλέον ανοιχτός σε μας θεσμός. Όμως δυστυχώς μας συμπεριφέρονται σε γενικές γραμμές αρνητικά. Κατ’ αρχήν δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να επιλαμβάνεται το Υπουργείο Εξωτερικών για τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Μήπως είμαστε πολίτες μιάς ξένης χώρας; Εμείς είμαστε ρωμηοί με τουρκική υπηκοότητα. Οι περισσότεροι από μας γεννηθήκαμε σε αυτή τη χώρα, εδώ πληρώνουμε τους φόρους μας.

- Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν έχει ακόμη επαναλειτουργήσει. Μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση το γεγονός ότι η Σχολή παραμένει κλειστή.

Δεν μπορούμε να στείλουμε κληρικούς στις εκκλησίες και στις ανά τον κόσμο Μητροπόλεις μας. Σε μία μέρα έκλεισαν μία Σχολή που λειτουργούσε από το 1844 έως το 1971. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, να δεχθούμε το γεγονός ότι έκλεισε μία Σχολή που λειτουργούσε ακόμη και επί της εποχής του Ατατούρκ και του Ινονού. Παρ’ όλα αυτά, μας ξανάδωσε ελπίδες η πρόσφατη συνάντησή μας με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Bülent Arınç. Του είπα την άποψή μου στο θέμα αυτό λέγοντας: «Η Σχολή μας είναι 39 χρόνια κλειστή. Μακάρι να την ανοίξετε πριν συμπληρωθούν τα 40».

- Εάν δεν επιτραπεί η επαναλειτουργία της Σχολής μας, θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και να ιδρύσουμε μία Θεολογική Σχολή στην Ελλάδα ή στην Ελβετία (στη Γενεύη). Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

- Το Πατριαρχείο στο Φανάρι είναι ένα σημαντικό θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο... Επισκέπτονται το Πατριαρχείο κάθε χρόνο περίπου 600 χιλιάδες ξένοι τουρίστες. Το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την προβολή της Τουρκίας και της Κωνσταντινούπολης.

- Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος με κάλεσε στη Ρωσία. Θα λειτουργήσουμε μαζί τρείς φορές. Την 25η Μαΐου θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Αυτά  είναι επιγραμματικά όσα μας  είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αισθάνομαι  ότι όσο περνούν τα χρόνια διαλύονται οι σχετικές με το Πατριαρχείο προκαταλήψεις. Ονόματα μέσα στο κόμμα του ΑΚΡ όπως Ertuğrul Günay, Egemen Bağış, Hüseyin Çelik είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα τις προσπάθειες για την επικράτηση των ιδεών του δημοκρατικού ανοίγματος και προς την κατεύθνυνση των μειονοτήτων.

Ξέρω ότι και ο Πρόεδρος Abdullah Gül και ο Πρωθυπουργός Tayyip Erdoğan δεν σκέφτονται και πολύ διαφορετικά.

Ωστόσο, χρειαζόμαστε πιο ειλικρινή και πιο θαραλλέα βήματα προς την κατεύθυνση των χριστιανικών μειονοτήτων για να διορθώσουμε στη Δύση την εσφαλμένη εικόνα της Τουρκίας, η οποία τελευταία αποκατέστησε πολύ καλές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Εμφανίσεις: 51487
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!