Βαρθολομαίος ο ανακαινιστής...

ImageΑπό της πρώτης ημέρας που ανήλθε στον πάνσεπτο πατριαρχικό και οικουμενικό θρόνο της Κωνσταντινουπολίτιδος εκκλησίας ο από Χαλκιδόνος, Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος Α’ (1991), συντελείται αδιαλείπτως ένα τεράστιας εμβέλειας ανακαινιστικό έργο σε ιστορικούς ναούς και ιστορικές μονές της Κωνσταντινουπόλεως και των Πριγκηποννήσων, ώστε δικαίως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο παναγιώτατος και ως ο «ανακαινιστής πατριάρχης» των ιερών σεμνείων και σεβασμάτων της πατρώας ορθοδόξου πίστεώς μας και του ευσεβούς και μαρτυρικού γένους μας. 

Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν είναι ούτε μοιρολάτρης ούτε και αντιμετωπίζει ως απαθής και άβουλος θεατής την ιστορική πραγματικότητα αλλά αντιλαμβάνεται την επιτακτική ανάγκη για την ανακαίνιση των ιερών σεβασμάτων του γένους μας στην Κωνσταντινούπολη και στα Πριγκηπόννησα προκειμένου να δοξάζεται το όνομα του τρισαγίου Θεού και να συνεχίζει η Ρωμιοσύνη την εκεί ιστορική παρουσία της. 

Επί της πατριαρχίας του παναγιωτάτου κ. Βαρθολομαίου αναπαλαιώθηκε ο πατριαρχικός ναός του Αγίου Γεωργίου (1992 – 1994) χάρη στην δωρεά του αειμνήστου άρχοντος Μεγάλου Ευεργέτου Παναγιώτη Αγγελόπουλου, ενώ το έτος 1999 τον πατριαρχικό ναό εμπλούτισαν δύο ψηφιδωτές παραστάσεις αγγέλων, έργα του καλλιτέχνη Σωτηρίου Βαρβόγλη.

Η ανακαίνιση και ριζική αναμόρφωση της πατριαρχικής βιβλιοθήκης που άρχισε επί πατριαρχίας Δημητρίου, το 1991, με δαπάνες του άρχοντος ευεργέτου Παναγιώτου Αγγελόπουλου, ολοκληρώθηκε το 1993, επί της πατριαρχίας Βαρθολομαίου, ο οποίος συνέχισε την όλη αποπεράτωση του έργου και τέλεσε τα εγκαίνια το έτος 2003. 

Σε μια δεύτερη ενότητα, ανακαινιστικών πρωτοβουλιών του πατριάρχου Βαρθολομαίου συντάσσεται ο πλήρης εξωραϊσμός της σεβασμίας ιεράς μονής Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή της οποίας τα εγκαίνια έλαβαν χώρα από τον παναγιώτατο το έτος 1995 και στη συνέχεια η ανακαίνιση της πατριαρχικής και σταυροπηγιακής μονής Μεταμορφώσεως του Χριστού στην Πρίγκηπο (2001). 

Στο τιτάνιο ανακαινιστικό έργο του παναγιωτάτου συμπεριλαμβάνονται οι ανακαινίσεις πολλών ιερών ναών της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Με την συμπλήρωση εκατό ετών (1894 – 1994) από της ανεγέρσεως του ιερού ναού της Ευαγγελίστριας στην κοινότητα προπόδων Κουρτουλούς, ο πατριάρχης Βαρθολομαίος προέβη στην ανακαίνιση του ναού αυτού, τον οποίο και εγκαινίασε στις 27 Νοεμβρίου 1994.

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας, ο οποίος χρημάτισε επί τριετία και ως πατριαρχικός ναός (1599 – 1601), ανακαινίστηκε από τον πατριάρχη το 1995, ο οποίος πρωτοστάτησε το ίδιο έτος (1995) στην ανακαίνιση και του μετοχικού ιερού ναού Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Σινά.

Ριζικής ανακαινίσεως έτυχε το έτος 1997 και ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής στην κοινότητα του Χάσκιοϊ, όπου και το ιερό και ευωδιάζον λείψανο της Αγίας Αργυρής. Το ίδιο έτος (1997) ο πατριάρχης εκγαινίασε τον ανακαινισθέντα ιερό ναό της Παναγίας της Μουχλιώτισσας στην ομώνυμη κοινότητα του Μουχλίου και ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου του Αντιφωνητού στην κοινότητα Ποτηρά του οποίου έγιναν τα εγκαίνια το 1998.

Στην ιστορική κοινότητα του Εδιρνέκαπου (1998) ανακαινίστηκε ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου και στην κοινότητα Σταυροδρομίου ο ιερός ναός Εισοδίων της Θεοτόκου καθώς και το Ιερό Επισκοπείο με κόπους και δαπάνες του εκεί προϊσταμένου, επόπτου Μητροπολίτου Τρανουπόλεως Γερμανού (1998). 

Με την συμπλήρωση διακοσίων ετών (1798 - 1998) από της ανεγέρσεως του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Ξηροκρήνης (Κουρούτσεσμε), ο πατριάρχης τον ανακαίνισε (1998) και τον εγκαινίασε. Το ίδιο έτος (1998) ανακαινίστηκε και ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου της κοινότητας Δζιμπαλίου.

Ο περικαλλής ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην κοινότητα Σταυροδρομίου ανακαινίστηκε το έτος 1999. Με την συμπλήρωση εκατό ετών (1899 – 1999) από της ανεγέρσεώς του ανακαινίστηκε ο ιερός ναός Παμμεγίστων ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος (Αρναούτκιοϊ). Στην ακραία κοινότητα του Σαλμάτομπρουκ ανακαινίστηκε ο ναός της Παναγίας «Κυρίας των Ουρανών» (2000) και στην κοινότητα Τεκφούρ Σαράϊ ο ιερός ναός Παναγίας Χατζεργιώτισσας (2002). 

Η ιστορική κοινότητα του Σταυροδρομίου ευτύχησε να δει την ανακαίνιση του ιερού ναού Αγίας Τριάδος (2003) και το επόμενο έτος (2004) τον ιερό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου με την συμπλήρωση διακοσίων ετών από της ανεγέρσεώς του (1804 – 2004). 

Το ίδιο έτος (2004) ανακαινίστηκε ο ιερός ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Ξηροκρήνης (Κουρούτσεσμε). Με την συμπλήρωση 150 ετών (1856 – 2006) από της ανεγέρσεως του ιερού ναού Αγίου Φωκά στην κοινότητα Μεσαχώρου (Ορτάκιοϊ), ο πατριάρχης ανακαίνισε το ναό αυτό. 

Σε μια τέταρτη ενότητα ανακαινισμών και εξωραϊσμών εντάσσονται οι ιεροί ναοί της μητροπόλεως Χαλκηδόνος, όπως της Αγίας Ευφημίας (1993), του ιερού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (1994), του Αγίου Γεωργίου (1995) και της Αγίας Τριάδος (2000).

Στην ιερά μητρόπολη Δέρκων ανακαινίστηκαν οι ιεροί ναοί του Αγίου Στεφάνου (Γεσήλκιοϊ) (1995), του Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου (1998).

Στην μητρόπολη Πριγκηποννήσων ανακαινίστηκε ο ιερός ναός Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στη νήσο Αντιγόνη (2007), του Αγίου Νικολάου Χάλκης (2007). Του Αγίου Δημητρίου στη νήσο Πρίγκηπο (2009). 

Με την ευλογία του πατριάρχου ανακαινίστηκε το καλλιπρεπές Ζωγράφειο Λύκειο (1993) επί τη συμπληρώσει εκατό ετών από της ανεγέρσεώς του (1893 – 1993).

Εμφανίσεις: 20101
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!