Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Εξαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα

ImageΤον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα, επισκέφθηκε το απόγευμα της Κυριακής 23 Μαΐου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε στην είσοδο του ναού ο έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυρήνης κ. Αθανάσιος.

Να σημειωθεί, ότι πλήθος ενοριτών από πολύ νωρίς έφτασε στον ναό των Αγίων Πάντων για να δουν από κοντά τον Οικουμενικό Πατριάρχη και να πάρουν την ευχή του.

Τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο συνόδευαν ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Μιχαήλ, ο Μυριοφύτου κ. Ειρηναίος, ο Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Ελπιδοφόρος, ο Αρχιμ. Βησσαρίων Κομζιάς και ο Αρχιδιάκονος Μάξιμος.

Να αναφερθεί, ότι ο Μητροπολίτης Κυρήνης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στο οποίο παρεκάθησαν εκτός από την επίσημη συνοδεία του, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νήφων (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο Αρχιμ. Στέφανος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ και ο Έλληνας Πρέσβης στη Μόσχα κ. Σπιννέλης.

Καλωσορίζοντας ο Μητροπολίτης Κυρήνης κ. Αθανάσιος τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την επίσκεψη του σήμερα στον ναό των Αγίων Πάντων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Επίσης, μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, «η επίσκεψή σας αποτελεί εγγύηση αγάπης και είναι η επιβεβαίωση της ενότητας και του ακατάλυτου της Μίας, Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αθανάσιος.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας από την πλευρά του, τόνισε ότι «Οι δεσμοί μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας είναι αρχαίοι, ισχυροί και ακατάλυτοι, διότι είναι δεσμοί του ομοδόξου και κατά πάντα ταυτοσήμου της πίστεως, της παραδόσεως, της λειτουργικής πράξεως, της πνευματικότητος, του εκκλησιαστικού ήθους και φρονήματος, της ιεράς εμπειρίας και της ενθέου ομολογίας, ως και της κοινής πολιτιστικής υποδομής».

«Ταύτα πάντα μας συνδέουν αχωρίστως και αδιαιρέτως, μένοντας ταυτοχρόνως, κατά την διοίκησιν, εις το ασύγχυτον και άτρεπτον των κανονικών εκάστου δικαίων. Δύο Άγιοι Πατριάρχαι Αλεξανδρείας εκόσμησαν και τον καθ’ ημάς Αποστολικόν και Οικουμενικόν Θρόνον», συνέχισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Αναφερόμενος στους Πατριάρχες της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμισσε: «Προσωπικώς  είχομεν την ευκαιρίαν να συνεργασθώμεν αδελφικώς μετά των τελευταίων Προκαθημένων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ήτοι των μακαριστών και αοιδίμων Πατριαρχών Νικολάου, Παρθενίου και Πέτρου, επ’ αγαθώ της όλης Εκκλησίας. Διατηρούμεν τας καλλιτέρας των αναμνήσεων και εκ των τριών. Μάλιστα ο πολύκλαυστος Παρθένιος ήτο και ομογάλακτος ημών αδελφός, απόφοιτος της γεραράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την επαναλειτουργίαν της οποίας προσδοκώμεν να απολαύσωμεν όσον ένεστι τάχιον, μετά τέσσαρας όλας δεκαετίας αθελήτου ύπνου».

«Αλλά και ο σήμερον ιθύνων τους οίακας του Αλεξανδρινού Θρόνου Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης κ. Θεόδωρος Β  τυγχάνει παλαιόθεν οικείος ημίν, κυριολεκτικώς σαρξ εκ της σαρκός και οστούν εκ των οστέων ημών, ως Κρης και εν Κρήτη την ιερωσύνην λαβών και εκείσε επί πολλά έτη διακονήσας. Τον εγνωρίσαμεν εκ νεότητος αυτού και τον αγαπώμεν, εκτιμώντες την καλωσύνην του, την αγάπην του δια την Εκκλησίαν και τον ιεραποστολικόν του ζήλον. Απόψε εν πνεύματι τον αισθανόμεθα εν μέσω ημών, συνευφραινόμενον και μοιραζόμενον την χαράν μας», πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ζήτησε από τον Μητροπολίτη Κυρήνης κ. Αθανάσιο να μεταφέρει στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο τους εγκάρδιους χαιρετισμούς, τονίζοντας: "Παρακαλούμεν, Ιερώτατε άγιε Κυρήνης, να μεταφέρετε εις τον Μακαριώτατον την αγάπην μας και τον εν Κυρίω ασπασμόν και εγκάρδιον χαιρετισμόν μας. Προγευόμεθα της χαράς της προσεχούς επανασυναντήσεως και του κοινού προσκυνήματος ημών εις την αγιοτόκον Καππαδοκίαν".

Τέλος, τόνισε, ότι «Η εν Μόσχα παρουσία της Εξαρχίας του Αλεξανδρινού Θρόνου είναι μία διαρκής υπογράμμισις των αγαθών αδελφικών σχέσεων αυτού με την Αγιωτάτην Εκκλησίαν της Ρωσίας. Ευχόμεθα και προσευχόμεθα να είναι η Εξαρχία αύτη πάντοτε ένας τηλαυγής φάρος της μεγάλης παραδόσεως του Θρόνου του Ευαγγελιστού Μάρκου και τόπος αγίας εν Χριστώ συνεργασίας των δύο Εκκλησιών, επ’ αγαθώ της καθόλου Ορθοδοξίας».


Εμφανίσεις: 70295
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!