Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Μονή Βαλαάμ (Φωτο)

ImageΤην Ιερά Μονή του Βαλαάμ επισκέφθηκε πριν από λίγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος έφτασε λίγη ώρα μετά της 18:00 ώρα Ρωσίας ακτοπλοϊκός και συνοδευόμενος από τον Ηγούμενο της Μονής, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Παγκράτιο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έτυχε θερμής υποδοχής από την αδελφότητα της Μονής του Βαλαάμ, καθώς και από πλήθος πιστών οι οποίοι έτρεξαν να λάβουν την ευλογία του.

Εν συνεχεία ο κ. Βαρθολομαίος, μετέβη στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Βαλαάμ όπου εκεί προσκύνησε τα λείψανα των Αγίων της Μονής.

Τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τα μέλη της συνοδείας του καλωσόρισε ο Ηγούμενος της Μονής Επίσκοπος Τρόιτσκ Παγκράτιος ο οποίος ανέφερε ότι είναι «η χαρά για την Ιερά Μονή Βαλαάμ να καλωσορίσει τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Προκαθήμενο της Μητρός Εκκλησίας.

Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και στο πρόσωπό σας καλωσορίζουμε όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, τους Προκαθημένους τους, μεγάλους και αγίους άνδρες όπως ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Ιερός Χρυσόστομος και ένα νέφος των άλλων μεγάλων Ιεραρχών».

Επίσης ο Επίσκοπος Παγκράτιος τόνισε το γεγονός ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το οποίο μεταλαμπάδευσε την Ορθόδοξη πίστη στη Ρωσία, έθεσε τα θεμέλια του ορθόδοξου Πολιτισμού και υπάρχει μάλιστα παράδοση ότι η Ιερά Μονή του Βαλαάμ ιδρύθηκε από ένα Βυζαντινό μοναχό.

Το μοναστήρι έχει σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με ορισμένες Ιερές Μονές του Αγίου Όρους όπως το Βατοπαίδι, όπου στείλαν τους αδελφούς της Μονής του Βαλαάμ για τη εκμάθηση της μοναχικής παράδοσης του Αγίου Όρους.

Τέλος, ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε όλους για την υποδοχή που του επεφύλαξαν, τονίζοντας ότι "Δοξάζομεν το πανάγιον όνομα του Τριαδικού Θεού, ο Οποίος μετά τήν μακράν νύκτα τής μαχητικής αθεΐας ανέστησε τήν ιστορικήν Ιεράν Μονήν Βαλαάμ, αποκαταστήσας αυτήν μέσα εις ελάχιστα μόλις χρόνια εις την παλαιάν αυτής εύκλειαν και δόξαν".

Επίσης τόνισε: "Ελθόντες, λοιπόν, εκ Κωνσταντινουπόλεως, ευρισκόμεθα ενώπιον ενός μεγάλου θαύματος, το οποίον ο Κύριος εθαυματούργησεν ενταύθα εις τας ημέρας ημών. Καμαρώνομεν την πολυπληθή φιλόχριστον Αδελφότητα, η οποία, υπό την σκέπην της Υπεραγίας Θεοτόκου, και με την πεφωτισμένην πνευματικήν καθοδήγησιν του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου και Ηγουμένου κ. Παγκρατίου, εργάζεται φιλοπόνως την προσωπικήν κάθαρσιν και τον αγιασμόν της, φιλοτιμείται να συμπαρίσταται πνευματικώς και υλικώς εις τα πλήθη των προσκυνητών, καλλιεργεί την εκκλησιαστικήν μουσικήν, αγωνίζεται να ολοκληρώση την αναστήλωσιν και τον καλλωπισμόν της Μονής και δίδει ένα μέγα μήνυμα αγάπης Χριστού προς όλην την αγιοτόκον Ρωσσίαν".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφώνησε την παρακάτω ομιλία.

Θεοφιλέστατε  Επίσκοπε κ. Παγκράτιε, Ηγούμενε της Ιεράς Μονής Βαλαάμ,

Ιερώτατοι αδελφοί,

Αγαπητοί  Βαλααμίται αδελφοί, ιερομόναχοι, ιεροδιάκονοι, μεγαλόσχημοι μοναχοί, μοναχοί και  δόκιμοι!

Δοξάζομεν το πανάγιον όνομα του Τριαδικού  Θεού, ο Οποίος μετά τήν μακράν νύκτα τής μαχητικής αθεΐας ανέστησε τήν ιστορικήν Ιεράν Μονήν Βαλαάμ, αποκαταστήσας αυτήν μέσα εις ελάχιστα μόλις χρόνια εις την παλαιάν αυτής εύκλειαν και δόξαν, τόσον από κτηριακής πλευράς, όσον, το και σπουδαιότερον, από πλευράς μοναχικών αφιερώσεων.

Η 14ηΔεκεμβριου 1989 υπήρξεν αναμφιβόλως η ημέρα που, μετά από ήμισυν αιώνα βιαίας νεκρώσεως, ήρχισεν η δεξιά του Υψίστου να εργάζεται το θαύμα της αναστάσεως της Μονής, η οποία επί αιώνας ήτο ο τηλαυγής πνευματικός φάρος της Καρελίας και της Βορειοδυτικής Ρωσσίας, δια της αφίξεως εν τη νήσω Βαλαάμ της Λάντογκα των πρώτων νέων μοναχών.

Υπό συνθήκας σκληράς, με την βοήθειαν των Αγίων Σεργίου και Γερμανού των θαυματουργών, οι πρωτοπόροι Βαλααμίται ειργάσθησαν με θυσιαστικήν αυταπάρνησιν να υψώσουν και πάλιν το βεβηλωθέν τέως και μιανθέν και ερειπωθέν σέβασμα, να το μεταμορφώσουν προς δόξαν του εν τω όρει Θαβώρ Μεταμορφωθέντος Σωτήρος, να το αναδείξουν και πάλιν υποδειγματικόν Κοινόβιον, χαλκείον ευαγγελικής αρετής, εργαστήριον αγιότητος και τόπον πνευματικής ενισχύσεως και εις Χριστόν καθοδηγήσεως χιλιάδων ευσεβών προσκυνητών.

Ο αοίδιμος Πατριάρχης Αλέξιος Β , ο οποίος παιδιόθεν είχεν επισκεφθή την Μονήν και είχεν αισθανθή ενταύθα έντονον την παρουσίαν της Θείας Χάριτος, με πολλήν αγάπην εβοήθησε την όλην θεάρεστον προσπάθειαν, την οποίαν και ηυλόγησε και επεβράβευσε, ανακηρύξας την Μονήν Σταυροπηγιακήν το 1990.

Δεν ήτο, άλλωστε, δυνατόν, να μείνουν αναπάντητοι από μέρους του Παναγίου Τριαδικού Θεού αι ακατάπαυστοι υπέρ της Μονής δεήσεις και ικεσίαι των πολλών Αγίων που ανέδειξεν ο ευλογημένος τόπος ούτος, από των κτητόρων της Μονής Αγίου Σεργίου του Έλληνος και του μαθητού του Αγίου Γερμανού του Καρελιανού, μέχρι του Αγίου Αντωνίου του Ροστώβ, Αρσενίου του Κόνεβετς, Σαββατίου του Σολόβκι, των Οσιομαρτύρων Τίτου και των συν αυτώ, μέχρι των Οσίων Γερμανού της Αλάσκας και Αντίπα του Αθωνίτου και Βαλααμίτου, μέχρι των τελευταίων θεοφωτίστων Στάρτσι της προ της Επαναστάσεως εποχής και μέχρι των νέων Οσιομαρτύρων του 20ου αιώνος Θεοφάνους, Αρέθα, Ιερεμίου και των λοιπών.

Ελθόντες, λοιπόν, εκ Κωνσταντινουπόλεως, ευρισκόμεθα ενώπιον ενός μεγάλου θαύματος, το οποίον ο Κύριος εθαυματούργησεν ενταύθα εις τας ημέρας ημών. Καμαρώνομεν την πολυπληθή φιλόχριστον Αδελφότητα, η οποία, υπό την σκέπην της Υπεραγίας Θεοτόκου, και με την πεφωτισμένην πνευματικήν καθοδήγησιν του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου και Ηγουμένου κ. Παγκρατίου, εργάζεται φιλοπόνως την προσωπικήν κάθαρσιν και τον αγιασμόν της, φιλοτιμείται να συμπαρίσταται πνευματικώς και υλικώς εις τα πλήθη των προσκυνητών, καλλιεργεί την εκκλησιαστικήν μουσικήν, αγωνίζεται να ολοκληρώση την αναστήλωσιν και τον καλλωπισμόν της Μονής και δίδει ένα μέγα μήνυμα αγάπης Χριστού προς όλην την αγιοτόκον Ρωσσίαν.

Συνεχίσατε, αγαπητοί αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω, εν υπομονή και καρτερία τα ιερά σας παλαίσματα, εν υπακοή προς τον Θεοφιλέστατον Ηγούμενόν σας και προς τον Μακαριώτατον Πατριάρχην Μόσχας και πάσης Ρωσσίας κ. Κύριλλον, εν αγάπη ανυποκρίτω προς αλλήλους και προς πάντας. Κοσμήσατε τας λαμπάδας της ψυχής σας με κάθε αρετήν και οσιότητα δια να είσθε ανά πάσαν στιγμήν έτοιμοι προς υπάντησιν του Νυμφίου Χριστού! Προσεύχεσθε και υπέρ της κοινής πάντων ημών πνευματικής Μητρός και Τροφού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, γνωρίζοντες ότι και η ημετέρα προσευχή και αγάπη σας συνοδεύει αδιαλείπτως!

Ευχαριστούμεν από καρδίας, Θεοφιλέστατε Άγιε Ηγούμενε, δια την ωραίαν υποδοχήν, την θερμήν προσφώνησιν, την οποίαν ηκούσαμεν μετά πολλής προσοχής και ικανοποιήσεως, και όλας τας ευλαβείς εκδηλώσεις αγάπης προς ημάς και την Πατριαρχικήν ημών Συνοδείαν ολοκλήρου της Αδελφότητός σας.

Σας ευχόμεθα ολοψύχως όσα εύφημα, όσα θυμήρη και εις σωτηρίαν συντείνοντα. Ο δε Αρχιποίμην και της πίστεως και της σωτηρίας ημών αρχηγός και τελειωτής Ιησούς Χριστός, δια πρεσβειών της Παναχράντου Αυτού Μητρός, να στηρίζη και να ενισχύη πάντοτε την Θεοφιλίαν σας και τους πεπιστευμένους αυτή αδελφούς, να αναδείξη δε και εξ υμών νέους Αγίους της Εκκλησίας, συνεχιστάς της μεγάλης Ρωσσικής και Καρελιανής Ορθοδόξου παραδόσεως.

«Ειρήνη τοις αδελφοίς και αγάπη μετά πίστεως από Θεού Πατρός και  Κυρίου Ιησού Χριστού. Η Χάρις  μετά πάντων τών αγαπώντων τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν εν αφθαρσία» (Εφεσ. 6: 23-24). Η Πατριαρχική ημών ευλογία και ευχή μετά πάντων υμών, αγαπητοί!

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

 

Εμφανίσεις: 32635
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!