Βαρθολομαίος "Ευχαριστώ τον Θεό που βρίσκομαι στην Αγία Πετρούπολη"

ImageΤην ιστορική Αγία Πετρούπολη επισκέπτεται από σήμερα Σάββατο 29 Μαΐου 2010, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και η συνοδεία του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε πρώτα την πόλη της Κρονστάνδης και τον υπό ανακαίνιση ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία της πρώτης κυρίας της Ρωσίας κ. Σβετλάνα Μεντβέντεβα.

Εν συνεχεία συνοδευόμενος από τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλος, επιβιβάσθηκε σε ένα σκάφος και έφτασε στην Αγία Πετρούπολη εν πλω.

Πρώτος σταθμός του στην Αγ. Πετρούπολη το Μουσείο του Ερμιτάζ, εκεί ο κ. Βαρθολομαίος ξεναγήθηκε σε διάφορες αίθουσες και είδε από κοντά ανεκτίμητους θησαυρούς της Ορθοδοξίας.

Αμέσως μετά μετέβη στον Καθεδρικό ναό της Παναγίας του Καζάν, όπου εκεί έτυχε θερμής υποδοχής από πλήθος κληρικών και πιστών.

Καλωσορίζοντας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο προϊστάμενος του ναού, Πρωθιερέας π. Παύλος, μεταξύ άλλων τόνισε: «Παναγιώτατε επιτρέψτε μας να σας καλωσορίσουμε και να σας υποδεχθούμε σήμερα στον καθεδρικό ναό της Παναγίας του Καζάν. Είναι σημαντικό, που συμβάλετε τα μέγιστα για την ειρήνη στον κόσμο».

«Είναι πολύ σημαντικό ότι βρίσκεστε στη Ρωσία, η οποία είχε καταστραφεί από την εβδομηντάχρονη αθεϊστική αιχμαλωσία. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να προσευχόμαστε ελεύθερα, να ανακαινίζουμε τους ναούς μας, και εκεί μέσα να ευχαριστούμε τον Θεό. Διότι ο Θεός δεν άφησε να πεθάνει η εκκλησία μας», πρόσθεσε ο πρωθιερέας π. Παύλος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, από την πλευρά του τόνισε: «Ευχαριστώ τον Άγιο Θεό που με αξιώνει ύστερα από 17 ολόκληρα χρόνια να βρίσκομαι σήμερα στην ιστορική Αγία Πετρούπολη».

«Την αποκαλώ ιστορική διότι γνωρίζουμε πόσο αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της, κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο», υπογράμμισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Επίσης, τόνισε: «Γνωρίζω ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος κατάγεται από αυτή την πόλη και η πόλη αυτή δικαιούται να υπερηφανεύεται για τον γόνο της. Από πέρυσι με τον Πατριάρχη Σας, εγκαινιάσαμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών».

Τον Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, χαιρέτισε και ο Μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως κ. Βλαδίμηρος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Σας ευχαριστούμε, που βρίσκεστε σήμερα εδώ, διότι καταβάλατε μεγάλη προσπάθεια για να έρθετε εδώ στη Βόρεια πρωτεύουσα μας, και να προσευχηθείτε μαζί μας».

«Όπως ξέρετε, παλαιότερα αυτός ο ναός της Παναγίας του Καζάν ήτο μουσείο αθεϊσμού. Σήμερα όμως μας δόθηκε η δυνατότητα, ώστε να αναγεννηθεί ξανά και να επιστρέψει πίσω η εκκλησιαστική παράδοση της προσευχής και των θείων λειτουργιών», πρόσθεσε ο κ. Βλαδίμηρος.

Επίσης, ο 80χρονος Μητροπολίτης Αγ. Πετρουπόλεως τόνισε: «Παναγιώτατε, θέλω να σας ενημερώσω, ότι στις μεγάλες δεσποτικές εορτές ο εν λόγω ναός της Παναγίας γεμίζει με 4.500 πιστούς».

Κλείνοντας, ο κ. Βλαδίμηρος, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «θυμάμαι μια φράση ενός συγγραφέα, ο οποίος κάποτε είχε γράψει το εξής: «Πηγαίνετε και πείτε σε όλους, ότι η Ρωσία είναι ζωντανή».

Να αναφερθεί, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε και την Λαύρα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, όπου εκεί έγινε δεκτός από τον Ηγούμενο και Επίσκοπο Ναζάρειο.

«Ευχαριστώ για την υποδοχή στη Λάβρα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι. Εκφράζω τη συγκίνησή μου διότι εδώ βρίσκεται θαμμένος ο πνευματικός πατέρας του αδελφού Πατριάρχη Κυρίλλου, ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικόδημος».

Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πατριάρχης Μόσχας, μετέβησαν στο κοιμητήριο της Λάβρας και τέλεσαν τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού μητροπολίτου Νικοδήμου.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο και στον τάφο του Ντοστογιέφκσι και του Τσαϊκόφσκι.

Image

Image

Εμφανίσεις: 35777
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!