"Αναμένω τον υπουργό για τη φορολόγηση της Εκκλησίας"
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Σημερινή - Θανάσης Αλιστρατλής 20:17
-
Σαφής και κατηγορηματικός ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία περιουσία, όπως είχε λεχθεί πριν από κάποια χρόνια αλλά και όπως υπολογίζεται από οικονομικούς παράγοντες, ανέρχεται σε «κάποια δισεκατομμύρια ευρώ» αν αναλογισθεί κανείς το μέγεθος της αδρανούσας γης και τα ακίνητα που της ανήκουν. Ωστόσο, σε ερώτηση που του υποβάλλαμε με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Stockwatch, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, ο Μακαριότατος απέφυγε να αναφερθεί στο μέγεθος της κινητής και ακίνητης περιουσίας.
Στη συνέντευξη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ αναλύει τα πλάνα της Εκκλησίας για περαιτέρω ανάπτυξη της περιουσίας της και ταυτόχρονα δηλώνει ότι η Εκκλησία και ο ίδιος δεν έχει καμιά αντίρρηση για την αξιολόγηση και φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στα πρότυπα και τις προτάσεις που προτείνει η κυβέρνηση.
«Περιμένω ακόμα τον Υπουργό...»
Όπως δήλωσε χθες στη «Σ», ο Μακαριότατος όταν ρωτήθηκε για το θέμα της φορολογίας και αν υπήρξε βολιδοσκόπηση από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, ο Μακαριότατος σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το καυτό θέμα, απάντησε πως:
«Σε πρώτη φάση το θέμα συζητήθηκε με τους αρμοδίους του Υπουργείου Οικονομικών πριν από ενάμιση χρόνο. Έκτοτε δεν είχαμε καμιά ενόχληση ή πρόταση για το θέμα της φορολογίας της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αν έλθουν με προτάσεις είμαστε πρόθυμοι να το ξανασυζητήσουμε».
Ερωτηθείς αν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών μετά τις τελευταίες εξελίξεις περί φορολογίας των ακινήτων με τρέχουσες τιμές αντί με τιμές του 1980, ο Μακαριότατος απάντησε αρνητικά, αλλά δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη όποτε εκείνος του το ζητήσει.
Υπέρ της ανάπτυξης
Ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι η Εκκλησία «δεν είναι μόνο θρησκευτικός οργανισμός και σημειώνει ότι «πρέπει πάντα να υπάρχει αυτή η αειφόρος ανάπτυξη», για να διατηρηθεί η ισχύς της κυπριακής Εκκλησίας. Στο πλαίσιο αυτό, σταχυολογεί τα μέτρα που λαμβάνει η Εκκλησία για αξιοποίηση της περιουσίας της, δίδοντας έμφαση στον κλάδο των ακινήτων.
«Μια επένδυση στην οποία είναι έτοιμη να προχωρήσει πλέον η Εκκλησία είναι η μακροχρόνια ενοικίαση των εκτάσεων γης που διαθέτει στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να του δοθεί η πρωτοβουλία να κάνει και εκείνος τις επενδύσεις του», αναφέρει.
Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης
Η κυπριακή Εκκλησία θεωρείται ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στην Κύπρο, μετά το κυπριακό κράτος. Μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας, που περιλαμβάνει και παραθαλάσσιες εκτάσεις, είναι εκτιμημένο με τιμές του 1980.
Μέχρι πρόσφατα, η Εκκλησία αξιοποιούσε η ίδια την ακίνητη της περιουσία. Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, αυτό θα αλλάξει. «Αντί να κτίσουμε εμείς ένα εστιατόριο, μια ξενοδοχειακή μονάδα, ένα τουριστικό χωριό ή κλινική θα ενοικιάζουμε μακροπρόθεσμα ακίνητα σε ιδιώτες και να εισπράττουμε ένα καλό ενοίκιο στο οποίο θα περιλαμβάνεται και πρόνοια για αύξηση στη βάση του τιμαρίθμου, ώστε να μην αχρηστεύεται μέσα στο χρόνο η συμφωνία», ανέφερε ο Μακαριότατος.
Διαφάνεια στη διαχείριση
Σε ερώτησή μας αναφορικά με τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι αυτή γίνεται με πλήρη διαφάνεια από την τριμελή επιτροπή που αποτελείται από δύο Συνοδικούς και ένα λαϊκό. Οι δύο Συνοδικοί είναι ο Ηγούμενος Κύκκου, ο Χωρεπίσκοπος Αμαθούντος και ο προϊστάμενος του Κεντρικού Ταμείου και του Ελεγκτικού Τμήματος της Συνόδου, ο κ. Γιάννος Χαριλάου.
Μίλησε επίσης για τους κανόνες που έχει εισαγάγει για καλύτερη διαχείριση των ακινήτων της Εκκλησίας, καθώς επίσης και της αδρανούσης σήμερα εκκλησιαστικής γης.
Συμμετοχή σε τράπεζες
Εξάλλου, στη συνέντευξή του στη StockWatch ο Αρχιεπίσκοπος μιλά επίσης για τις επενδύσεις που έχει η Εκκλησία στην Ελληνική Τράπεζα και στην Τρ. Κύπρου. Θεωρεί τις τράπεζες «καλή επένδυση» και δεν αποκλείει αύξηση της συμμετοχής, δεδομένης της στενότητας των επενδυτικών επιλογών που υπάρχουν στην Κύπρο.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο τραπεζών, μας παρέπεμψε διακριτικά στα διοικητικά τους συμβούλια, ενώ αποκλείει τις όποιες επενδύσεις στο εξωτερικό.
- Εμφανίσεις: 171605