Τελέστηκε σήμερα το μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄

ImageΤελέστηκε σήμερα το πρωί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στην Αρχιεπισκοπή, χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β’, το μνημόσυνο του πρώτου Προέδρου της Κύπρου και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του. 

Στο μνημόσυνο παρέστηκαν Υπουργοί της Κυβέρνησης, εκπρόσωποι της στρατιωτικής και πολιτειακής ηγεσία του τόπου.

Να αναφερθεί, ότι μετά το πέρας του μνημόσυνου δεν έγιναν δηλώσεις.

Εν τω μεταξύ, με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του Μακάριου Γ’, τα ιδιαίτερα δωμάτια του στον πρώτο όροφο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, άνοιξαν για επισκέψεις του κοινού και ήταν ανοιχτά μέχρι τις 13:00.

Σε δηλώσεις του, ο Διευθυντής του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Ανδρέας Μιτσίδης ανέφερε ότι «πολλά από τα προσωπικά αντικείμενα του Μακαρίου είχαν καταστραφεί κατά την τουρκική εισβολή, ενώ στους χώρους αυτούς εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα, καθώς και δώρα ηγετών προς τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο».

Αναφέρθηκε ακόμα ότι οι χώροι των ιδιωτικών δωματίων του Μακάριου έχουν πρόσφατα, μετά από 40 χρόνια, ανακαινιστεί.

Μνημόσυνο στη γενέτειρα του Μακαρίου

Με μνημόσυνο στη γενέτειρα του Παναγιά και στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στην Λευκωσία, Πορεία Αγάπης και άλλες εκδηλώσεις, τιμάται σήμερα ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’.

Σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ εις μνήμην του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ και για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας με θέμα «Τα κατεχόμενα στα χρόνια της ανεξαρτησίας 1960-1974» που θα πραγματοποιηθεί απόψε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος γεννήθηκε στο χωριό Παναγιά της επαρχίας Πάφου στις 13 Αυγούστου 1913. Το κοσμικό του όνομα ήταν Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος. Πέθανε στις 3 Αυγούστου 1977 στη Λευκωσία. Ο Μακάριος ήταν Αρχιεπίσκοπος της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου από το 1950 μέχρι το θάνατο του και ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου από την ανεξαρτησία το 1960 μέχρι το θάνατο του, το 1977.

Υπουργός Γεωργίας «το εκλεκτό τέκνο που γέννησε η Παναγιά»

Τιμώντας σήμερα τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ «ας έχουμε όλοι κατά νουν την αγωνιστική του παρακαταθήκη», είπε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μιχάλης Πολυνείκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η προοπτική μιας ειρηνικής και δίκαιης λύσης μέσα από συνεχείς διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι η μοναδική ασφαλής πορεία που χάραξε πρώτος ο αείμνηστος Εθνάρχης.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο θρησκευτικό μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Χρυσορρογιατίσσης στο χωριό Παναγιά της Πάφου, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά και κατ’ επέκταση η Τουρκία, είναι προσκολλημένη σε θέσεις οι οποίες δεν συνάδουν με τον επιδιωκόμενο από την πλευρά μας στόχο για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώνει τη χώρα μας μέσω ενός συστήματος πραγματικής ομοσπονδίας, δικοινοτικής και διζωνικής και με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ». 

Τώρα, είπε συνεχίζοντας ο κ. Πολυνείκης, «είναι η ώρα της αγωνιστικής ενότητας γύρω από το διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με κοινό υπέρτατο στόχο την αποκατάσταση των καταπατούμενων εδώ και 35 χρόνια από τον τουρκικό Αττίλα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας». 

Τόνισε ακόμα ότι «η συστράτευση και η ενότητα όλων στην επιδίωξη των κοινών στόχων και επιδιώξεών μας, όπως έχουν επιβεβαιωθεί πρόσφατα από το Εθνικό Συμβούλιο, είναι το καλύτερο μνημόσυνο για το Μακάριο». 

Αναφερόμενος στο θρησκευτικό μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, «το εκλεκτό τέκνο που γέννησε η Παναγιά», όπως είπε «η 19η Ιανουαρίου, ημέρα των ονομαστηρίων του αείμνηστου Εθνάρχη, καθιερώθηκε και τιμάται από την Πολιτεία ως ημέρα μνήμης για τον Μακάριο». 

«Τον Αρχιεπίσκοπο και πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος αναδείχθηκε με το έργο και την προσφορά του ως μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του σύγχρονου Ελληνισμού», πρόσθεσε ο Υπουργός Γεωργίας και συνέχισε λέγοντας ότι «τιμούμε σήμερα την αξεθώριαστη μνήμη του μεγάλου ηγέτη μας, τριάντα τρία σχεδόν χρόνια από το θάνατό του».Image 

Ο κ. Πολυνείκης αναφέρθηκε και στη ζωή του Μακαρίου και πρόσθεσε ότι το κύριο χαρακτηριστικό της ισχυρής προσωπικότητας του Μακαρίου ήταν «η απαρασάλευτη και βαθιά πίστη του στην ιδέα της ελευθερίας. Και το ιδανικό αυτό της ελευθερίας δεν περιοριζόταν στα στενά όρια της ιδιαίτερής του πατρίδας, αλλά επεκτεινόταν και αγκάλιαζε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και θρησκεία». 

Δεν είναι, είπε, «τυχαία που ο Μακάριος είχε καθιερωθεί ως παγκόσμιο σύμβολο όλων των λαών που αγωνίζονταν για την απόκτηση και διαφύλαξη της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας τους. Και προς αυτή την κατεύθυνση, της διαφύλαξης της ελευθερίας που κέρδισε ο κυπριακός ελληνισμός μέσα από τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 και της διασφάλισης της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αγωνίστηκε ο Μακάριος μέχρι το τέλος της ζωής του». 

Ο Υπουργός Γεωργίας στον επιμνημόσυνο λόγο του αναφέρθηκε στην πολιτική και όραμα του Μακαρίου, λέγοντας ότι αυτά ήταν «για μια πραγματικά ανεξάρτητη κυρίαρχη και εδαφικά ακέραιη Κύπρο, κοινή ευημερούσα πατρίδα όλων των Κυπρίων και χωρίς εξαρτήσεις από ξένες δυνάμεις» και πρόσθεσε ότι αυτό «δεν συμβάδιζε με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις ορισμένων από τις χώρες που διαδραμάτιζαν και εξακολουθούν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο». 

«Σταθερός σε αρχές και ιδεώδη, ο Μακάριος αγωνίστηκε με σθένος για να αποτρέψει τα άνομα σχέδια σε βάρος της Κύπρου και του ιδίου, όμως ο αγώνας ήταν άνισος και προδομένος, αφού, αλλοίμονο, βρέθηκαν χέρια Ελλήνων που άνοιξαν την κερκόπορτα στον Τούρκο εισβολέα», τόνισε ακόμα. 

Καταλήγοντας, ο κ. Πολυνείκης αναφέρθηκε στα λόγια του Μακάριου στις 20 Μαΐου 1977 «όσο η καρδιά μου κτυπάει, οι παλμοί της θα είναι παλμοί αγώνος για την σωτηρία της Κύπρου, για την πρόοδο και την ευημερία του λαού της στο σύνολό του». 

Εμφανίσεις: 68101
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!