Μουσείο το μοναστήρι της Αγίας Νάπας μέχρι το τέλος του 2010

ImageΜέχρι το τέλος του 2010 θα είναι έτοιμο το βυζαντινό μουσείο της Αγίας Νάπας, εντός της μονής της Αγίας Νάπας. Εμπνευστής της ιδέας είναι ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος

Σε βυζαντινό μουσείο φιλοδοξεί να μετατρέψει ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, το μοναστήρι της Αγίας Νάπας.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μνημείο, που κουβαλά πλούσια ιστορία, από την εποχής της Βενετοκρατίας μέχρι σήμερα και η μετατροπή του σε μουσείο θα αναδείξει τον πολιτιστικό χαρακτήρα της Αγίας Νάπας αλλά και της επαρχίας Αμμοχώστου, ευρύτερα.

Εμπνευστής της ιδέας είναι ο μητροπολίτης Κωνσταντίας - Αμμοχώστου, Βασίλειος, ο οποίος μόλις πήρε τα ηνία της μητρόπολης αντιλήφθηκε την απουσία θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων στην επαρχία Αμμοχώστου και έσπευσε να πάρει την πρωτοβουλία για την ίδρυση του βυζαντινού μουσείου.

Όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης, είναι αδύνατον το μοναστήρι της Αγίας Νάπας να λειτουργήσει ως μονή, επειδή βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και υπάρχει οχληρία και θόρυβος.

"Το μοναστήρι έπρεπε να αξιοποιηθεί, αφού δεν μπορεί να γίνει μονή. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κτήριο, που φέρει στην πλάτη του μια ιστορία της εκκλησίας της Κύπρου και της περιοχής μας.

Ένα κτίσμα γοτθικής και βυζαντινής αρχιτεκτονικής που πρέπει να αναδειχθεί", δήλωσε στον "Π" ο Πανιερώτατος.

Επεσήμανε πως το μοναστήρι της Αγίας Νάπας λειτουργούσε πρόσφατα ως οικουμενικό κέντρο διασκέψεων και από το 1978 μέχρι το 2006 αποτελούσε χώρο συνάντησης των χριστιανικών εκκλησιών της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο, μετά την ανασύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας Αμμοχώστου (2007), το Μοναστήρι περιήλθε υπό τη διοίκηση της μητρόπολης και με πρωτοβουλία του Πανιερωτάτου μητροπολίτου Κωνσταντίας, κ. Βασιλείου, ιδρύθηκε η Πολιτιστική Ακαδημία "Άγιος Επιφάνιος" με έδρα την Ιερά Μονή.

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες αυτής της ακαδημίας είναι, εκτός από την ανάπτυξη θεολογικών και ιστορικών μελετών, και η προσπάθεια δημιουργίας βυζαντινού μουσείου.

Συνεργασία

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων κάνει τις απαραίτητες εργασίες για τη συντήρηση και την αναπαλαίωση του μουσείου, εξήγησε ο μητροπολίτης, τονίζοντας την αγαστή συνεργασία τόσο με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων όσο και με το Δήμο Αγίας Νάπας ο οποίος είναι πρόθυμος να βοηθήσει την προσπάθεια αυτή.

Το μουσείο θα στοιχίσει 600.000-700.000 ευρώ και αναμένεται η έγκριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα οποία θα καλύψουν το 80% του κόστους. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτήσει το 80% του έργου ενώ το υπόλοιπο ο ιδιοκτήτης και ο δημόσιος φορέας.

Ο δήμος Αγίας Νάπας ευχαρίστως δέχτηκε να συμβάλει, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Αν δεν εγκριθούν, όμως, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, υπάρχει χρηματοδότης, ο οποίος προσφέρθηκε να βοηθήσει. Είναι ο επιχειρηματίας Άδωνις Παπαδόπουλος, με καταγωγή από Αμμόχωστο, ο οποίος διαμένει στη Λεμεσό", δήλωσε ο Πανιερώτατος.

Πλούσια συλλογή

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας - Αμμοχώστου εξήγησε ότι το μουσείο αυτό θα αποτελέσει και αρχαιολογικό μουσείο. Ο ίδιος έχει ζητήσει από την Αρχιεπισκοπή αρχαία εκκλησιαστικά βιβλία, εικόνες από τις εκκλησίες των κατεχομένων, αμφορείς, άμφια κληρικών που μπορούν να εκτεθούν, ενώ θα διαμορφωθεί και δωμάτιο με οπτικοακουστικό υλικό.

"Στόχος μας είναι το μουσείο να αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά και για Κύπριους, μαθητές και σχολεία. Φιλοδοξούμε να κάνουμε ένα διδακτικό μουσείο.

Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να διαφωτίσουμε και για το πρόβλημα των κατεχόμενων εκκλησιών αλλά και την πνευματικότητα της εικόνας μέσα στην ορθόδοξη εκκλησία, ποιος, δηλαδή, είναι ο ρόλος της εικόνας και ποια είναι η σχέση εικόνας και προσκυνητή", επεσήμανε ο Πανιερώτατος.

Πολιτιστικές υποδομές

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας - Αμμοχώστου, μιλώντας στον "Π", υπογράμμισε την ανάγκη να δίνεται έμφαση στον πολιτισμό, ειδικά στην επαρχία Αμμοχώστου, η οποία έχει "απολέσει" την αρχαία Σαλαμίνα και το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

"Η περιοχή Αμμοχώστου πριν την εισβολή ήταν πλούσια από άποψη πολιτισμού. Είχαμε την αρχαία Σαλαμίνα, ένα ανοιχτό μουσείο και το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, για να μπορεί κανείς να δει τη ζωή μιας μονής. Όμως, μετά την εισβολή η περιοχή μας δεν έχει μουσείο, ούτε αρχαιολογικό χώρο αξιόλογο πέραν από τις εκκλησίες της Σωτήρας", εξήγησε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι και οι πολιτικές αρχές πρέπει να αντιληφθούν αυτή την έλλειψη και να αναπτύξουν πολιτιστικές δραστηριότητες αυτής της μορφής. "Δεν μπορούμε να στερούμε πολιτιστικές υποδομές από τη νέα γενιά", είπε χαρακτηριστικά.

Εμφανίσεις: 68857
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!