Ο Αρχιεπίσκοπος Φινλανδίας στη Μητρόπολη Κωνσταντίας
- Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Λουκάς Παναγιώτου 15:10
-
Μια εξόχως πανηγυρική ατμόσφαιρα και μια λαμπρότατη υποδοχή ανέμενε τον Προκαθήμενο της Φιλλανδικής Εκκλησίας κ. Λέων στο Παραλίμνι, την προσωρινή έδρα της ανασυσταθείσας μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου. Πλήθος κόσμου με προεξάρχουσα τη νεολαία, τους μαθητές των σχολείων, τον ιερό κλήρο της μητροπολιτικής περιφέρειας, τις πολιτειακές, δημοτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, κατέκλυσαν τη σημαιοστολισμένη και γεμάτη με δάφνες και μυρσίνια πλατεία και το Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, για να καλωσορίσουν από κοντά και να χαιρετίσουν τον Υψηλό καλεσμένο της Εκκλησίας της Κύπρου.
Στην εξέδρα που στήθηκε στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, τον Αρχιεπίσκοπο Καρελίας προϋπάντησε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Ανδρέας Ευαγγέλου, καλωσορίζοντάς τον «με απεριόριστη χαρά και περηφάνια, στην πρώτη ανατολή της Ευρώπης, στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων, στο Παραλίμνι, το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης».
«Είμαστε βέβαιοι», τόνισε ο κ. Ευαγγέλου, «ότι φεύγοντας από την Κύπρο, από τούτη τη μικρή πατρίδα, από αυτό το μικρό κομμάτι της απεραντοσύνης, θα ενώσετε τη φωνή σας με τη δική μας φωνή, για να βασιλεύσουν και στη δική μας πατρίδα, όπως και στη δική σας, το αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης».
Αντιφωνώντας τον Δήμαρχο Παραλιμνίου, ο Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και Πάσης Φιλλανδίας Λέων, τόνισε ότι το πρόβλημα της Κύπρου «είναι συνεχώς και καθημερινά στο μυαλό μας» και αυτές τις μέρες «είχαμε την ευκαιρία να το αγγίξουμε αρκετές φορές».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι «στην κοινή μας οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεχίζουμε να μιλάμε γι’ αυτά τα θέματα και πιστεύουμε ότι σύντομα η Ευρώπη θα κάνει κάτι γι’ αυτό το πρόβλημα, βλέποντας ότι έχει στο σώμα της μια ανοιχτή πληγή».
«Σας εύχομαι στην ζωή σας να έχετε τη μέγιστη ευλογία του Θεού και χαρά στις δουλειές και ό,τι κάνετε στη ζωή σας. Ο Χριστός εν τω μέσω ημών και έστι, και έσται», κατέληξε.
Στη συνέχεια, κλήρος και λαός πορεύθηκαν εν πομπή στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου εψάλλει Πανηγυρική Δοξολογία.
Προσφωνώντας τον Προκαθήμενο της εν Φιλλανδία Εκκλησίας Λέων, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας - Αμμοχώστου κ. Βασίλειος αναφέρθηκε στο σύγχρονο δράμα «της διαχρονικά Ομολογούσης Εκκλησίας Κύπρου και του συνεχώς αγωνιζομένου Κυπριακού λαού» υπογραμμίζοντας «ότι ο Τάφος και η Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, του ιδρυτή και προστάτη της Κυπριακής Εκκλησίας, η περίφημη Βασιλική του Αγίου Επιφανίου, του προστάτη της Μητροπόλεώς μας και οι αρχαίες πόλεις Σαλαμίνα και Κωνσταντία, αλλά βεβαίως και η φυσική έδρα της Μητροπόλεώς μας, η Πόλη της Αμμοχώστου, όπου έπρεπε να σας υποδεχθούμε σήμερα, είναι δυστυχώς υπό κατοχή, όπως υπό κατοχή βρίσκονται και οι άλλες περιοχές της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, καθώς και όλα τα άλλα κατεχόμενα εδάφη μας, όπου συνεχίζεται η σύληση, η βεβήλωση και η καταστροφή των Ιερών Ναών, των Ιερών Μονών και των άλλων ιερών προσκυνημάτων μας».
«Έτσι», ανέφερε ο Πανιερώτατος, «σας υποδεχόμεθα στην προσωρινή αυτή έδρα της Μητροπόλεώς μας, στην πόλη του Παραλιμνίου, με την ελπίδα στο Θεό ότι σύντομα θα απαλλαγούμε από την απαράδεκτη κατάσταση της κατοχής και θα δραστηριοποιηθούμε πλήρως, και εκκλησιαστικά και πολιτικά, χωρίς έξωθεν περιορισμούς των δικαίων και των δικαιωμάτων μας».
«Έχετε την εμπειρία, ασφαλέστατα, και εσείς προσωπικά, Σεβασμιώτατε, του πόνου της κατοχής και της προσφυγοποιήσεως, γιατί παρόμοιες καταστάσεις γνωρίσατε στην Ανατολική Καρελία, απ’ όπου και η καταγωγή σας. Έτσι, είμαστε βέβαιοι ότι δεν σας κουράζει η συνεχής αναφορά μας στο πρόβλημα αυτό που απασχολεί την Εκκλησία μας ποιμαντικά, κοινωνικά, ιστορικά και εθνικά και επηρεάζει καθημερινά το ποιμαντικό της έργο μεταξύ του πιστού λαού μας», επεσήμανε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, ζητώντας ταυτόχρονα από τον Σεβασμιώτατο να εύχεται «ώστε ο ελεήμων και φιλεύσπλαχνος Κύριος, να συντμήσει το χρόνο της δοκιμασίας του Κυπριακού Ελληνισμού».
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Πανιερώτατος, αφού αναφέρθηκε εν συντομία στην ιστορία της Φιλλανδικής Εκκλησίας, απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες, οι οποίοι ήλθαν μαζί με τους δασκάλους τους, για να λάβουν μέρος στην υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Καρελίας λέγοντας: «τους ευχαριστούμε και παρακαλούμε να τους ευλογήσετε, ώστε να προοδεύουν στις σπουδές τους και στη ζωή τους, να ευλογήσετε τις οικογένειές τους. Θέλω να τους πω ότι οι Ορθόδοξοι νέοι στη Φιλλανδία διεξάγουν παρόμοιο αγώνα με το δικό τους, διακρίνονται μάλιστα για το ζήλο τους και με την ενεργό συμμετοχή τους στη ζωή της Εκκλησίας και σε διεθνείς Εκκλησιαστικούς Οργανισμούς, όπως είναι ο «Σύνδεσμος». Για το λόγο αυτό τους καλώ και εγώ να στρέψουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους σε αξίες που θα τους βοηθήσουν στην πορεία της ζωής τους και να κλείσουν τα αυτιά τους στις σύγχρονες σειρήνες της καταστροφής και του υποβιβασμού της αξίας του ανθρώπου».
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας δώρισε στο Σεβασμιώτατο την εικόνα του Αγίου προστάτη της Μητροπόλεως και μεγάλου Αγίου της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, του Αγίου Επιφανίου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίας, ευχόμενος, «οι πρεσβείες του Αγίου Επιφανίου να στηρίζουν και να ενισχύουν το πολυποίκιλο Εκκλησιαστικό σας έργο».
Στην αντιφώνησή του, ο Φιλλανδός Προκαθήμενος, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την τόσο θερμή και εντυπωσιακή υποδοχή, την οποία χαρακτήρισε «μοναδική και πρωτόγνωρη».
«Σας διαβεβαιούμε ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τον πόνο σας, την κατοχή των εδαφών σας», σημείωσε ο Καρελίας Λέων «γιατί και εμείς έχουμε την ίδια πληγή και έχουμε περάσει τα ίδια με εσάς προβλήματα».
«Μας πληγώνει και υποφέρουμε όταν βλέπουμε την καταστροφή των εκκλησιών και της θρησκευτικής κληρονομιάς σας», συμπλήρωσε, για να υποστηρίξει ότι «είναι ευθύνη μας να καταγγέλλουμε αυτές τις άνομες πράξεις της καταστροφής αυτής της κληρονομιάς, ένα θέμα που δεν αφορά μόνο εσάς, αλλά και όλο τον χριστιανικό κόσμο».
«Να έχετε εμπιστοσύνη στο Δημιουργό μας, να έχετε τις ελπίδες σας σ’ Αυτόν», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος. «Στην πίστη μας δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει στον κόσμο πρόβλημα που να μην μπορούμε να το λύσουμε. Χρειάζεται συνεχώς διάλογος και υπομονή. Χρειάζονται πολλές προσπάθειες και αποφασιστικότητα. Να έχετε θέληση και σταθερή πίστη στο δίκαιο του αγώνα, η οποία μας βοηθά να προσπεράσουμε ακόμη και ένα βουνό, να σπάσουμε ένα βράχο. Με την πάροδο του χρόνου ακόμη και οι μικρές σταγόνες του ύδατος μπορούν να διαβρώσουν και διαλύσουν σιγά - σιγά και τον βράχο. Οι προσευχές μας, θα είναι πάντοτε μαζί σας».
Ο Φιλλανδός Προκαθήμενος ανεφέρθει ακόμη στην ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας των δύο Εκκλησιών, τόσο σε Πανορθόδοξο επίπεδο όσο και στην πολυπολιτισμική και «εν πολλοίς άθεη Ευρώπη», όπως είπε χαρακτηριστικά, για να επισημάνει ότι «μαζί η φωνή της Ορθοδοξίας θα ακούγεται πιο καθαρά και πιο δυνατά».
Τέλος, αφού ευλόγησε τους νέους και τα παιδιά που ήλθαν να τον καλωσορίσουν, τους ευχήθηκε «να προοδεύουν στις σπουδές και στη ζωή τους» και τους χαρακτήρισε «ως το μέλλον και την ελπίδα για την λύση των προβλημάτων που σήμερα μαστίζουν τον κόσμο και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Το μεσημέρι, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, παρέθεσε προς τιμή της Α.Σ. και της συνοδείας του, γεύμα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο φιλοξενούμενος Αρχιεπίσκοπος Καρελίας δώρισε στον Πανιερώτατο ένα αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Konevitsa.
Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Φιλλανδίας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στο τέλος του γεύματος, εξέφρασε τη χαρά του «γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στην Κύπρο το Σεβασμιώτατο και να τον ξεναγήσουμε στα μοναστήρια και στις μητροπόλεις μας. Πιστεύω ότι μας εδόθη η ευκαιρία να δούμε τον λαό μας, αλλά και οδικός μας λαός να σας δει από κοντά και να ακούσει εν συντομία την δική σας ιστορία, η οποία δεν είναι ευκολότερη από την δική μας. Πράγμα που μας βοηθά στο να σας καταλαβαίνουμε όπως και εσείς μας καταλαβαίνετε καλύτερα από τους άλλους λαούς».
«Αυτό που επιθυμούμε αμφότεροι», ανέφερε, «είναι να συνεχιστεί αυτή η επικοινωνία και εκείνο που θα ζητούσα από το Σεβασμιώτατο είναι στις σχέσεις που έχει με την κυβέρνηση της χώρας του και τους εκπροσώπους του λαού να μεταφέρει το εθνικό μας θέμα».
Ο Μακαριώτατος, υπογράμμισε, ακόμη ότι «το κυπριακό δεν πρόκειται να κλείσει εάν δεν φύγουν οι έποικοι από την γη των πατέρων μας, αν δεν φύγουν τα τούρκικα στρατεύματα από τη γη των πατέρων μας, αν δεν επιστραφούν τα σπίτια και οι περιουσίες μας. Δεν τους ανήκουν, είναι δικά μας και ο λαός μας επιθυμεί να επιστρέψει στις εστίες του. Μόνον έτσι θα κλείσει το κυπριακό, ας μην εθελοτυφλούν κάποιοι που νομίζουν ότι ο λαός θα κουραστεί και θα ενδώσει και θα δεχθεί οποιανδήποτε λύση».
«Λύση, επιδιώκει ο λαός μας και όχι διάλυση της πατρίδας του. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια θα κινηθούμε και η ελπίδα δεν θα μας εγκαταλείψει, γιατί πιστεύουμε ότι το δίκαιο αργά ή γρήγορα θα βγει από πάνω. Δεν μπορεί το δίκαιο να καμουφλαριστεί, δεν μπορεί η αλήθεια να εξαφανιστεί. Η αλήθεια, που είναι ο ίδιος ο Θεός, θα βγει από πάνω όσοι και να την πιέζουν, όσον κι αν την σπρώχνουν προς τα κάτω», τόνισε με έμφαση ο Κύπρου Χρυσόστομος.
Κλείνοντας, ο Μακαριώτατος, κάλεσε τον φιλοξενούμενό του λέγοντας «να ενθυμείστε τον λαό και την πατρίδα μας στις προσευχές σας, όπως και εμείς θα ενθυμούμαστε πάντοτε στις δικές μας προσευχές τον δικό σας λαό και την δική σας Εκκλησία, που έχει υποστεί όχι λιγότερα από την δική μας Εκκλησία και θέλω να πιστεύω ότι η ευλογία του Θεού θα είναι μαζί μας και θα δώσει ο Θεός να ανατείλουν καλύτερες μέρες και για το λαό και την Εκκλησία της Κύπρου και της Φιλλανδίας.
- Εμφανίσεις: 68482