Ιστορική επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Κύπρου στη κατεχόμενη μονή του Απ. Ανδρέα
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την iKypros 20:07
-
Τριάντα έξι χρόνια μετά την εισβολή, τους τοίχους της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα που υποβαστάζουν μεταλλικές κατασκευές και το ιερό που βλέπει το απέραντο γαλάζιο, αντίκρισε για πρώτη φορά προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας.
Με συγκίνηση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος προσκύνησε την εικόνα του Αποστόλου Ανδρέα και μπροστά στο λιτό ιερό, στην παρουσία και του Πάτερ Ζαχαρία που εδώ και χρόνια λειτουργεί την εκκλησία στο Μοναστήρι και στο Ριζοκάρπασο, ευχήθηκε όπως οι εργασίες αναστήλωσης αρχίζουν το συντομότερο δυνατό.
Ο Μητροπολίτης Καρπασίας Χριστοφόρος, του έδωσε μια χειροποίητη εικόνα του Αποστόλου Ανδρέα για να θυμάται την επίσκεψή του στη Μονή, αλλά και «να αποτελέσει δια πρεσβειών του Αποστόλου Ανδρέα η επίσκεψή σας αυτή, αφορμή για να επισκευαστεί το μοναστήρι, να αποκατασταθεί πλήρως για να αποφύγει τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης και να επισφραγιστεί αυτή η επίσκεψή σας με την επανένωση του τόπου μας, ώστε να μπορούμε να ερχόμαστε ελεύθερα να λειτουργούμε τους ναούς μας, τα μοναστήρια μας, να δοξάζουμε το Θεό και να ζούμε ενωμένοι και ευτυχισμένοι όλοι οι Κύπριοι, Ε/κ και Τ/κ».
Απαντώντας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ευχήθηκε με τη σειρά του τη συντήρηση της Μονής το συντομότερο δυνατό, «ώστε να συνεχίσει τη θρησκευτική πορεία της να γίνει ένα πραγματικό πνευματικό λιμάνι που θα ξεκουράζει ψυχές». Το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, είπε, ήταν το πιο ονομαστό θρησκευτικό προσκύνημα της Κύπρου και ευχήθηκε να αναβιώσει, ανατέλλοντας καλύτερες ημέρες για την εκκλησία και την πατρίδα μας. «Να έρθουν εκείνες οι όμορφες ημέρες που ήμεθα μαζί και συνεργαζόμεθα και ζούσαμε ευτυχισμένοι. Από εμάς εξαρτάται, από όλους. Εάν εργαστούμε όλοι με αγαθή προαίρεση, είμαι σίγουρος ότι η ημέρα της επανένωσης της πατρίδας μας θα είναι σύντομη για το καλό όλων των κατοίκων, Ελλήνων και Τούρκων».
Η Κύπρος, συνέχισε, θα είναι ένα μικρό κράτος, όπως είμαστε, φιλικό με την Τουρκία, τις χώρες της ΕΕ, αλλά και της χώρες της Μέσης Ανατολής γιατί η περιοχή μας επιθυμεί την ειρήνη και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, ώστε αυτή σε αυτή την πολυπόθητη ειρήνη «που είναι ευχή του ίδιου του Θεού». Ευχήθηκε όπως δώσει ο Θεός και δούμε πολύ σύντομα την έναρξη των εργασιών συντήρησης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα «που θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, ως δημοκρατικής χώρας, αλλά και των Τ/κ ότι με πολλή αγάπη βλέπουν τα μνημεία, που ανήκουν σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και θα είναι προς όφελος όλων όταν συντηρηθεί το μοναστήρι και τα άλλα μνημεία στην περιοχή».
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο – όπως είπε – των Τ/κ, εννοώντας το λεγόμενο υπουργό τουρισμού, ο οποίος τον ανέμενε και στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και μπήκε μαζί του εντός του ναού. «Είναι ο υπεύθυνος για τα μνημεία. Να του ευχηθώ να δοθεί η ευκαιρία επί εποχής του να συντηρηθούν τα μνημεία για χάριν της ιστορίας και όλων μας, Ελλήνων και Τούρκων, αλλά και για το καλό όλης της ανθρωπότητας γιατί η ανθρωπότητα κινείται συνεχώς και αφήνει πίσω της πολιτισμούς, όπως είναι τα μνημεία που βρίσκονται σήμερα στην περιοχή».
Από την πλευρά του, ο «υπουργός» τουρισμού, Ερσάν Σιανέρ είπε ότι καταβάλλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση της συντήρησης και αναστήλωσης για να κερδίσει όλος ο κόσμος, καθώς τα μνημεία αυτά μπορεί να βρίσκονται στη «βόρεια Κύπρο», αλλά ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα. Ο μουσουλμανισμός και ο χριστιανισμός είναι οι πιο ενεργητικές θρησκείες στην Κύπρο, πρόσθεσε, «και αυτό το πολιτισμικό μωσαϊκό είναι καθήκον όλων μας να το κρατήσουμε ζωντανό. Γι αυτό εμείς είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε συνεργασία όχι μόνο για τα τζαμιά και τις εκκλησίες, αλλά για να προστατεύσουμε όλα τα αρχιτεκτονικά μνημεία του κόσμου. Αυτός που θα επωφεληθεί από αυτό είναι η ανθρωπότητα, δηλαδή εμείς».
Ο κ. Σιανέρ, κάλεσε τον κόσμο που θέλει να επισκεφθεί χριστιανικά μνημεία, όπως τη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα να το κάνει, λέγοντας ότι η αναστήλωση, η συντήρηση και η προστασία του είναι καθήκον τους. «Τριάντα επτά χρόνια μετά, στην επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στον Απόστολο Βαρνάβα, είδα τη συγκίνησή του. Για να συνεχίσει να ζει ο κοινός πολιτισμός, είμαστε πολύ θετικοί στο να συνεχιστούν τέτοιου είδους σχέσεις».
Σε ερώτηση πότε θα αρχίσει η αναστήλωση του Μοναστηριού, ο λεγόμενος υπουργός είπε ότι απ’ ότι γνωρίζουν υπάρχουν κάποιες εργασίες που πρέπει να γίνουν από μια ομάδα στην ε/κ πλευρά και μόλις τελειώσουν είναι έτοιμοι να συμβάλλουν. Ημερομηνία είπε δεν μπορεί να υποδείξει, όμως μπορούν να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Μητροπολίτης Καρπασίας λέγοντας ότι η εκκλησία είναι έτοιμη, για να απαντήσει ο κ. Σιανέρ ότι είναι και εκείνοι έτοιμοι να το δούνε με τον Αρχιεπίσκοπο.
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ζήτησε από το λεγόμενο υπουργό να διαβιβάσει στον κ. Ερογλου την καλή συνεργασία που θα έχουν πάντοτε, αρχής γενομένης από τη σημερινή επίσκεψη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συναντώνται συχνά, θα συνομιλούν για τα μνημεία «και είμαι σίγουρος ότι με τα μηνύματα που μου στέλνει καθημερινώς (ο Ντερβίς Ερογλου) θα έχουμε μια καλή συνεργασία.
«Είμαστε έτοιμοι για κάθε προσπάθεια και συνεργασία. Εφόσον και ο Αρχιεπίσκοπος έχει τις ίδιες απόψεις, χωρίς να χάσουμε χρόνο, να αρχίσουμε τις εργασίες το συντομότερο δυνατό», απάντησε ο κ. Σιανέρ.
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε στον κ. Ερογλου «την επιθυμία μας για καλές επιτυχίες στις προσπάθειές του να υπηρετήσει την τ/κ κοινότητα και να είναι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα είναι δεδομένη. Εμείς με ανοικτή καρδιά θα συνεργαστούμε για το καλό όλου του κυπριακού λαού και των Ελλήνων και των Τούρκων». Ευχήθηκε, τέλος, να δει σύντομα τον κ. Ερογλου και τον κ. Σιανέρ στην Αρχιεπισκοπή, με το λεγόμενο υπουργό να λέει ότι αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σύντομα.
- Εμφανίσεις: 49327