Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Κύπρου για την επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

ImageΣτην ιστορική και μεγάλης σημασίας επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη, στην πιθανή συνάντηση του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την κυπριακή Εκκλησία, στη σημασία αυτής της ιστορικής επίσκεψης, καθότι είναι η πρώτη φορά που Προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολή, αναφέρεται ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμος Β' σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ. 

Ο Μακαριώτατος θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα πραγματοποιήσει ειρηνική επίσημη επίσκεψη στο εκεί Οικουμενικό Πατριαρχείο, το βράδυ της Παρασκευής, 16ης Απριλίου. 

Το πρωί του Σαββάτου, 17ης Απριλίου θα τελεστεί πανηγυρική Δοξολογία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και αμέσως μετά θα γίνει στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχείου η επίσημη υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίο. Στη συνέχεια θα διεξαχθούν οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ των Αντιπροσωπειών των δύο Εκκλησιών. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο Παναγιώτατος θα παραθέσει ανεπίσημο γεύμα προς τιμή του Μακαριωτάτου. Το απόγευμα ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί διάφορα θρησκευτικά μνημεία της Κωνσταντινουπόλεως. 

Το πρωί της Κυριακής, 18ης Απριλίου οι Προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών θα προστούν του Αρχιερατικού Συλλειτούργου, που θα τελεστεί στην εορτάζουσα Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί. Περί το τέλος του Συλλειτούργου, ο Παναγιώτατος θα προσφωνήσει τον Μακαριώτατο. Θα ακολουθήσει αντιφώνηση του Μακαριωτάτου και θα γίνει ανταλλαγή δώρων. 

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Παναγιώτατος θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμή του Μακαριωτάτου και της Συνοδείας του στην εορτάζουσα Μονή. Δείπνο προς τιμή του Μακαριωτάτου θα παραθέσει επίσης, ο Παναγιώτατος και το βράδυ της Κυριακής στην Πατριαρχική του κατοικία. 

Τη Δευτέρα, 19η Απριλίου, ο Μακαριώτατος θα μεταβεί στη Χάλκη, όπου και θα επισκεφθεί την εκεί Θεολογική Σχολή. Το βράδυ ο Μακαριώτατος θα παρακαθήσει σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, Βασίλειος Μπορνόβας. 

Κατά την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Μακαριώτατο θα συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, ο Χωρεπίσκοπος Χύτρων, Λεόντιος, ο Ιερολογιώτατος Διάκονoς, Κυπριανός Κουντούρης, ο Διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου, Ιωάννης Χαριλάου και ο Φιλόλογος, Ιωάννης Γιάγκου. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφερόμενος, στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, στην πιθανή συνάντηση του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, είπε ότι η συνάντηση αυτή έχει να προσφέρει πολλά και στην Τουρκία και στους Τ/κ και στους Ε/κ. 

«Εμείς θα είμαστε στη διάθεση του να συμβάλουμε σε αυτή την ειρηνική συνεργασία των δύο χωρών γιατί όταν κανείς συνεργάζεται μπορεί να πετύχει πολλά και εμείς θα τείνουμε χείρα φιλίας και χείρα βοηθείας προς αυτή την κατεύθυνση, ούτως ώστε ο λαός μας να ζήσει ευτυχισμένος μέσα στη γη των πατέρων του και Ε/κ και Τ/κ», πρόσθεσε. 

Όσον αφορά την επίσκεψη, ο Μακαριώτατος είπε πως είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

«Αυτό με συγκινεί ιδιαίτερα, διότι είμαι ο πρώτος Κύπριος Προκαθήμενος που πηγαίνω στο Φανάρι και μάλιστα κάτω από αυτές τις συνθήκες που νομίζω έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη είναι ιστορική και θα μείνει στην ιστορία», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις συζητήσεις των δύο Εκκλησιών, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι για πρώτη φορά θα καθίσουν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ενώπιος ενωπίω να συζητήσουν για τα θέματα που αφορούν τόσο τις δύο Εκκλησίες, την Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο, αλλά και τα προβλήματα τα πανορθόδοξα.

«Θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα εξετάσουμε εν εκτάσει και να πάρουμε αποφάσεις για το καλό των Εκκλησιών μας και της Ορθοδοξίας», σημείωσε. 

Ακολουθεί ολοκληρωμένη η συνέντευξη στο ΚΥΠΕ

Ερ. Με ποια ευκαιρία μεταβαίνετε στην Κωνσταντινούπολη; 

Απ. Κατόπιν προσκλήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, κάνουμε την ειρηνική μας επίσκεψη, η οποία είχε αναβληθεί λόγω του ότι ήμουν ανεπιθύμητος στην Κωνσταντινούπολη από τις αρχές της Πόλεως. Είναι η τρίτη φορά που με καλεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την ειρηνική επίσημη επίσκεψη που ο κάθε Προκαθήμενος κάνει στην μητέρα Εκκλησία. Πιστεύω ότι ωρίμασαν πλέον τα πράγματα και ομολογώ ότι την πρόκληση την είχαμε από τον ίδιο τον Τούρκο Πρωθυπουργό και εξ αφορμής αυτής της προκλήσεως τύχαμε της προσκλήσεως του Παναγιότατου, έτσι έστω και ετεροχρονισμένα η ειρηνική επίσκεψη θα γίνει.

Ερ. Ποια τα συναισθήματα σας γι' αυτή την επίσκεψη και Ποια η σημασία της επίσκεψης αυτής;

Απ. Τα αισθήματα είναι ανάμεικτα. Ουδείς Έλλην και ιδιαίτερα Κύπριος μπορεί να πατήσει το πόδι του στην Κωνσταντινούπολη χωρίς να συγκινηθεί. Ο αύλειος χώρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου όποτε και εάν τον επισκεφτείς, όσες φορές και να επισκεφτείς τον χώρο εκείνο δεν μπορείς να εξοικειωθείς. Εκεί ακούς φωνές από το βάθος των αιώνων. Περνάς δίπλα από την κλειστή πύλη, νοερά και βλέπεις την αγχόνη που απαγχόνισαν τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄. Εκεί έγιναν Οικουμενικές Συνόδοι, έγιναν συνέδρια, έλαβαν χώρα γεγονότα Παγκόσμιας εμβέλειας και η λέξη Κωνσταντινούπολη, η λέξη Πατριαρχείο, η λέξη Πατριάρχης, η λέξη Αγία Σοφία ηλεκτρίζει το κάθε επισκέπτη και ιδιαίτερα τον κάθε Κύπριο.

Σίγουρα μόλις πατήσουμε το πόδι μας εκεί η φόρτιση, η εθνική και θρησκευτική, είναι δεδομένη. Η επίσκεψη αυτή έχει τεραστίων διαστάσεων σημασία γιατί για πρώτη φορά θα καθίσουμε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ενώπιος ενωπίω να συζητήσουμε για τα θέματα που αφορούν τόσο τις δύο Εκκλησίες μας, την Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο, αλλά και τα προβλήματα τα πανορθόδοξα. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα εξετάσουμε εν εκτάσει και να πάρουμε αποφάσεις για το καλό των Εκκλησιών μας και της Ορθοδοξίας. 

Ερ. Έχει διακανονιστεί συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό ή με κάποιους άλλους αξιωματούχους της τουρκικής Κυβέρνησης; Αν ναι, που, και τι μήνυμα θα δώσετε στον κ. Ερντογάν ή στους αξιωματούχους και τι περιμένετε από αυτή τη συνάντηση;

Απ. Δεν γνωρίζω εάν θα γίνει η συνάντηση. Εκείνος την προκάλεσε. Σε εκείνον εναπόκειται. Εμείς πάμε πανέτοιμοι να θέσουμε το θέμα του Αποστόλου Ανδρέου, αλλά και το θέμα των χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται στο βορρά και θα θέσουμε ενώπιον του έναν ολόκληρο κατάλογο με τα πιο σημαντικά που χρίζουν άμεσης συντήρησης γιατί αυτά τα μνημεία εάν καταρρεύσουν δεν ξανακτίζονται και η απώλεια θα είναι μεγάλη. Θα του καταστήσουμε σαφώς τις σκέψεις μας, τους πόθους μας, τις ενέργειες μας, και εμείς θα εργαστούμε για τη συντήρηση αυτών των μνημείων που θα είναι προς έπαινο τόσο της Τουρκίας ως Δημοκρατικής χώρας όσο και της Κυβερνήσεως του κ. Ερντογάν, όπως και προσωπικά του ιδίου που θα δείξουν ένα πρόσωπο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον ελεύθερο κόσμο ότι σέβονται τα μνημεία, τα οποία μεν ανήκουν σε μας, αλλά ανήκουν σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα και είναι προς έπαινο τους εάν μας δώσουν την άδεια να τα συντηρήσουμε.

Ερ. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας γι' αυτή την ιστορική επίσκεψη αφενός μέσα στο Πατριαρχείο και από την ενδεχόμενη συνάντησης σας με τον Τούρκο Πρωθυπουργό; 

Απ. Οι προσδοκίες μας είναι μεγάλες γιατί η επίσκεψη αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εμείς και αγαπούμε και σεβόμαστε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και προσωπικά τον Πατριάρχη, ο οποίο είναι γνωστός και φίλος. Η γνωριμία μας χρονολογείται εδώ και 34 χρόνια. Θα εργαστούμε και οι δύο για το καλώς νοούμενο συμφέρον όχι μόνο του συνόλου της Ορθοδοξίας, αλλά και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου. Ο κόσμος περιμένει πολλά από την Εκκλησία και πιστεύω ότι η Ορθοδοξία είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της παντού και ιδιαίτερα στην Ευρώπη που έχει ανάγκη την φωνή της Ορθοδοξίας.

Πιστεύω ότι και η συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό έχει να προσφέρει πολλά και στην Τουρκία και στους Τ/κ και στους Ε/κ. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει ευτυχισμένους τους Τ/κ, να ζήσουν μαζί μας ευτυχισμένοι και η Κύπρος μπορεί να γίνει μια φιλική χώρα της Τουρκίας. Είμεθα και γείτονες, μπορεί να είμεθα μικροί αλλά παρά να έχει μία εχθρικά διακείμενη χώρα όσο μικρή και εάν είναι προς τη δική του χώρα είναι καλύτερα να έχει μία φιλική. Είμαι σίγουρος ότι αυτό το καταλαβαίνει πολύ περισσότερο εκείνος με τις εμπειρίες που έχει και εμείς θα είμαστε στη διάθεση του να συμβάλουμε σε αυτή την ειρηνική συνεργασία των δύο χωρών γιατί όταν κανείς συνεργάζεται μπορεί να πετύχει πολλά και εμείς θα τείνουμε χείρα φιλίας και χείρα βοηθείας προς αυτή την κατεύθυνση, ούτως ώστε ο λαός μας να ζήσει ευτυχισμένος μέσα στη γη των πατέρων του και Ε/κ και Τ/κ. 

Ερ. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο;

Απ. Όντως είναι η πρώτη φορά που Προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας επισκέπτεται επίσημα το Φανάρι. Αυτό με συγκινεί ιδιαίτερα, διότι είμαι ο πρώτος Κύπριος Προκαθήμενος που πηγαίνω στο Φανάρι και μάλιστα κάτω από αυτές τις συνθήκες που νομίζω έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη είναι ιστορική και θα μείνει στην ιστορία.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα επιστρέψει στην Κύπρο το μεσημέρι της Τρίτης, 20 Απριλίου.

Εμφανίσεις: 47266
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!