Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι και στη Χάλκη
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Λουκάς Παναγιώτου 18:16
-
Με την επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα της επισήμου ειρηνικής επισκέψεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου του Β΄ και της σεπτής συνοδείας του.
Ο Μακαριώτατος έφθασε στο Φανάρι λίγο μετά τις 9.30 το πρωί και κατευθύνθηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου προσκύνησε τα ιερά λείψανα των Αγίων Πατριαρχών Γρηγορίου και Χρυσοστόμου, καθώς και τα λείψανα της Αγίας Ευφυμίας, Αγίας Θεοφανώς κλπ και ανήλθε στα γραφεία του Πατριαρχείου όπου τον υποδέχθηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διμερείς συνομιλίες, μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο Εκκλησιών. Οι συνομιλίες, οι οποίες διήρκησαν δύο περίπου ώρες, πραγματοποιήθηκαν μέσα σε άριστο, κατά γενική ομολογία, κλίμα, παρουσία του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου και των Χωρεπισκόπων Καρπασίας Χριστοφόρου και Χύτρων Λεοντίου. Κατά τη διάρκεια τους η συζήτηση περιεστράφη γύρω από τα θέματα των διμερών σχέσεων καθώς και των διορθοδόξων επαφών και σχέσεων.
Μέσα από τις συνομιλίες αυτές απεστάλη, προς πάσα κατεύθυνση, μήνυμα αμοιβαίας συνεργασίας και εμπιστοσύνης, μεταξύ των δύο Εκκλησιών και των Προκαθημένων τους. Χαρακτηριστική προς τούτο είναι και η απάντηση που έδωσε ο Παναγιώτατος σε ερώτημα δημοσιογράφου για τις συνομιλίες υπογραμμίζοντας τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών. «Είναι αρμονικές οι σχέσεις μας. Δεν μας χωρίζει τίποτα με την Εκκλησία της Κύπρου και αυτό φαίνεται και από τα πρόσωπα μας πόσο χαρούμενα είναι» τόνισε με νόημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ο Παναγιώτατος ρωτήθηκε και για το εάν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο σε σχέση με τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και δήλωσε ότι «ο κ. Ερντογάν δεν έχει απαντήσει ακόμη». Ο Μακαριώτατος από την πλευρά του τόνισε ότι «εμείς θα είμαστε και σήμερα εδώ».
Μετά το τέλος των συνομιλιών των δύο Εκκλησιών έγινε η ανταλλαγή των κειμένων των ομιλιών, της προσφώνησης και αντιφώνησης, που επρόκειτο αρχικά να γίνουν το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα του Θρόνου, αλλά ακυρώθη λόγω του εγκλωβισμού στις Βρυξέλλες του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.
Θεολογική Σχολή Χάλκης
Τα Πριγκηπόνησα και ειδικότερα την νήσο Χάλκη, επισκέφθηκε ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας και οι αρχιερείς που τον συνοδεύουν στην Κωνσταντινούπολη και ανήλθαν στον λόφο της ελπίδας, όπου στεγάζεται η περίφημος Θεολογική Σχολή όπου ξεναγήθηκε στις σιωπηλές σήμερα αίθουσες, την σπουδαία βιβλιοθήκη και τους άδειους κοιτώνες της.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεκίνησε την ξενάγηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στη Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος, κάνοντας περίπατο στους κήπους και τον περίβολο της Μονής, μεταφέροντας μνήμες, βιώματα και αναμνήσεις του ένδοξου παρελθόντος της Σχολής.
Στην συνέχεια οδηγήθηκαν στο καθολικό της Μονής όπου έψαλαν το Χριστός Ανέστη σε κλίμα κατάνυξης, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος προσκύνησε την αμφιπρόσωπη εφέστιο εικόνα της παυσόλυπου Παναγίας στην οποία παρουσιάζεται από την μία πλευρά η Κυρία Θεοτόκος στο κέντρο περιστοιχισμένη από τις παραστάσεις του Δωδεκάρτου, πλην της Σταυρώσεως που απεικονίζεται στην πίσω πλευρά.
Ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε ο Παναγιώτατος σε όλη την αντιπροσωπεία από την Κύπρο στην τράπεζα της Σχολής και αμέσως μετά ανήλθαν στην αίθουσα τελετών, όπου βρίσκονται τα πορτραίτα Πατριαρχών, Ιεραρχών και Σχολαρχών της Σχολής.
Ο ηγουμενεύων της Μονής, Μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με «αισθήματα σεβασμού, τιμής και αγάπης», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «αποτελεί χαρά η επίσκεψή του στη Σχολή». Την χαρακτήρισε μάλιστα ως ιστορική, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη, τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια, και για την μεταπασχαλινή περίοδο, αποτελεί «πηγή χαράς και αγαλλιάσεως διότι έρχεστε ως άγγελος ειρήνης και καταλλαγής».
«Η επίσκεψη σας», πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος «υπογραμμίζει τη κοινή αποστολική καταγωγή αμφοτέρων των Εκκλησιών και τονίζει τους άρρηκτους δεσμούς τους ακόμη και σε δίσεκτους χρόνους, όχι μόνο από εκκλησιαστικής πλευράς, καθώς - πρόσθεσε - το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η ομογένεια εδώ και η Θεολογική Σχολή βρέθηκαν να συμπάσχουν μαζί με την Εκκλησία της Κύπρου».
«Η ανάθεση πάσας ελπίδος στα χέρια και το έλεος του Θεού», πρόσθεσε, «επέτρεψε στη Θεολογική Σχολή να παραμείνει υπό δυσμενείς συνθήκες έπαλξη και οχυρό ορθοδόξου Εκκλησιαστικής μαρτυρίας και εναγωνίως να περιμένει την επαναλειτουργία της».
Ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο ως δώρο, ενθύμιο της εδώ παρουσίας του, ένα δίσκο με εγχάρακτη την εικόνας της Παναγίας της Παμμακάριστου.
«Ανηφορίζοντας προς την Θεολογική Σχολή της Χάλκης θεωρούσα την παρουσία μου εδώ ως μια χρεωστική παρουσία για να ανταποδώσω τα οφειλόμενα», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην αντιφώνηση του. «Γνωρίζουμε την μεγάλη προσφορά της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης προς την Εκκλησία της Κύπρου, που και στις μέρες μας πολλοί Χαλκίτες θεολόγοι προσφέρουν ακόμη υπηρεσίες στην Εκκλησία της Κύπρου. Και ήρθαμε ακριβώς εδώ για να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εκπρόσωπο της Σχολής και να ευχηθούμε το συντομότερο δυνατόν η Σχολή να ανοίξει τις πύλες της και να δεχθεί φοιτητές και μάλιστα από την Κύπρο. Θα είναι για εμάς, όχι μόνο για το Πατριαρχείο, αλλά και για την Εκκλησία της Κύπρου ευλογία Θεού να ανοίξει η Σχολή».
«Οι φοιτητές», υπογράμμισε, «δε λάμβαναν μόνο γνώσεις, αλλά ήθος και στήριζαν την πορεία της ζωής τους σε ιδανικά και αξίες και βάδιζαν στο πνεύμα του Ευαγγελίου του Χριστού». Ο Μακαριώτατος σημείωσε ακόμη ότι με πολύ χαρά διαπιστώνει ότι «η Σχολή είναι πολύ καλά συντηρημένη και έτοιμη να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή».
Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσφερε τέλος στον Ηγούμενο ένα κυπριακό ασημένιο μυροδοχείο για να ραίνει με το μύρο τους επισκέπτες της Σχολής και της Μονής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι μεν άδειο τώρα από το μύρο, αλλά είναι γεμάτο από τα μύρα της καρδιάς μας».
Σχολιάζοντας, στην συνέχεια, ο Παναγιώτατος, το θέμα της ιδιαιτερότητας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης επεσήμανε ότι οι φοιτητές εδώ «είχαν λειτουργική ζωή που μύριζε λιβάνι και ζούσαν βιωματικά στην εκκλησία τα διδασκόμενα στις αίθουσες διδασκαλίας».
Το βράδυ, ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του, παρακάθησαν σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Βασίλης Μπορνόβας.
- Εμφανίσεις: 83084