Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ''Δηλώνω απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να πληρώσω ούτε ένα ευρώ"

ImageΟ προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β' ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταβάλει ''ούτε ένα ευρώ'' από τις οφειλές της εκκλησίας για ανείσπρακτους φόρους, προτρέποντας το κράτος να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να ξεκαθαρίσει το όλο ζήτημα. 

Η δήλωση του Κύπρου Χρυσόστομου έγινε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία κάλεσε Κυβέρνηση και Εκκλησία να ξεκινήσουν νέο διάλογο για επίλυση της διελκυστίνδας.

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης δηλώνει ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για νέο διάλογο, αλλά υπογραμμίζει ότι στόχος είναι η βελτίωση της συμφωνίας που είχε συνομολογηθεί το Δεκέμβριο του 2005, η οποία ποτέ δεν επικυρώθηκε και που χαρακτηρίζεται τόσο από την Κυβέρνηση όσο και τη Γενικό Ελεγκτή ως ετεροβαρής.

''Είμαστε πρόθυμοι για ακόμη μια φορά να δοκιμάσουμε ένα διάλογο, που θα πρέπει να έχει όμως ένα σύντομο περιθώριο και διάρκεια και νοουμένου ότι υπάρχει και καλή διάθεση από την Εκκλησία για να βελτιωθεί η ανεπίσημη συμφωνία που είχε συνομολογηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση και την οποία τόσο η Γενική Ελέγκτρια του κράτους όσο και αυτή η Κυβέρνηση είχε αξιολογήσει και κρίνει ως ετεροβαρή και εις βάρος του απλού πολίτη'', είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Ερωτηθείς αν θα αποσταλεί πρόσκληση στην Εκκλησία, ο κ. Σταυράκης είπε ότι η προσπάθεια θα γίνει μετά την κατάληξη της διαβούλευσης με τα κόμματα για συναίνεση για τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

''Θα ξαναγίνει μια μεγάλη καλόπιστη προσπάθεια με την Εκκλησία να καταλήξουμε σε μια διαφοροποίηση της υφιστάμενης συμφωνίας'', είπε επισημαίνοντας ότι ''εξ ορισμού για να φθάσουμε σε ένα συναινετικό διάλογο και λύση πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις από την Εκκλησία για να βελτιωθεί (η συμφωνία του 2005) σε όφελος του φορολογούμενου''.

Οπως είπε, το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι η εκκλησία να καταλήξει στο Δικαστήριο από το κράτος. ''Να ξεκινήσει ένας διάλογος και να υπάρξει μια λύση εκτός Δικαστηρίου'', κατάληξε.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Αρχιεπίσκοπος αφού ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ της ''ακαταστασίας'' και των εκκρεμοτήτων, ξεκαθάρισε ότι το όλο θέμα θα λυθεί στο Δικαστήριο.

''Δηλώνω απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να πληρώσω ούτε ένα ευρώ. Οσάκις προΐσταμαι της Εκκλησίας... δεν πρόκειται να συναινέσω στο να δώσει έστω ένα ευρώ. Τις άλλες φορολογίες τις πληρώνουμε'', είπε.

Οπως είπε, ''η περιουσία αυτή της εκκλησίας είναι ιερή, δεν είναι δική μας, δεν είναι ούτε εμού, ούτε των μητροπολιτών ούτε των παπάδων. Είναι του λαού. Χρειάζεται του τόπου και οσάκις είχαμε αγώνες τούτη η Εκκλησία είναι που κράτησε και το οικονομικό βάρος και τα πάντα και οφείλουν οι πάντες να τη σέβονται. Για αυτό την περιουσία αυτή θα την προστατέψουμε, την χρειάζεται η εκκλησία'', συμπλήρωσε.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε ότι υπάρχει περιουσία της Εκκλησίας που δεν αξιοποιείται και ότι αν η Εκκλησία υποβάλλετο σε φόρο θα έπρεπε κάθε χρόνο να πωλεί τεμάχια γης για να καταβάλλει τους φόρους.

''Θα χαρούμε, δεν θα μας στεναχωρήσει αν το κράτος πάει στο Δικαστήριο να τελειώνει άπαξ και διά παντός. Αν μπορέσει να τα εισπράξει, μπράβο του και χαλάλι του, αν δεν μπορέσει να τα σβήσετε και να ησυχάσουμε'', είπε.

Λέγοντας ότι ο ίδιος πληροφορήθηκε ότι '' έχει δοθεί κάποια εντολή να πάτε στο Δικαστήριο'', ο Κύπρου Χρυσόστομος προέτρεψε στο κράτος να καταθέσει προσφυγή, ενώ άφησε αιχμές ότι τα 169 εκατομμύρια (83 εκ. οφειλών στο τέλος του 2008 και τόκοι) στα οποία ανέρχονται οι οφειλές της Εκκλησίας προς το κράτος είναι κατά προσέγγιση, όπως εξάλλου ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Γιώργος Πούφος, Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε ότι η Εκκλησία επιθυμεί την εφαρμογή της συμφωνίας του 2005. ''Αν το κράτος δεν επιθυμεί να επικυρώσει τη συμφωνία που έχουμε κάνει, ο καλύτερος δρόμος είναι ο δρόμος προς το Δικαστήριο'', είπε. 
Ξεκαθάρισε ακόμη ότι ακόμη και στην περίπτωση που το Δικαστήριο αποφανθεί ότι η Εκκλησία θα πρέπει να καταβάλει τις οφειλές της, η Εκκλησία δεν πρόκειται να πληρώσει. Ας αλλάξει το Σύνταγμα, είπε.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε ότι είναι άξιον απορίας το ότι μετά τη συνομολόγηση της συμφωνίας είχε συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς του κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι οποίοι όλοι συμφώνησαν με τις πρόνοιες της συμφωνίας.

Εξάλλου αναφορικά με τη συμφωνία του 1971 σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία έδωσε στο κράτος 15.500 σκάλες γης ως αντιστάθμισμα για την καταβολή από το κράτος, του ήμισυ της επιμισθίας των πρωτοδιοριζόμενων δασκάλων στους ιερείς της υπαίθρου, ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε ότι αυτή είναι άδικη και πρόσθεσε ότι μπορεί και αύριο να μεταβεί στο Κτηματολόγιο για να μεταβιβάσει στο κράτος την ιδιοκτησία των τεμαχίων αυτών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής. βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου προέτρεψε Κυβέρνηση και Εκκλησία να ξεκινήσουν νέο διάλογο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα.

''Η εισήγησή μας είναι όπως συνεχιστεί ή να ξεκινήσει ο διάλογος επαναδιαπραγμάτευσης αυτής της συμφωνίας ή οποίας άλλης συμφωνίας η οποία να έχει ως αποτέλεσμα, μέσα στα πλαίσια τα έννομα, να υπάρξει ένα τέλος σε αυτή τη διελκυστίνδα μεταξύ κράτους και Εκκλησίας'', είπε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή Ελέγχου θα παρακολουθεί το θέμα εκφράζοντας την ευχή για ένα ''αίσιο αποτέλεσμα''.

''Εμείς δεν θέλουμε κανένας να βάζει στο στόμα του την Εκκλησία, είτε πολιτικάντηδες είτε να ρίχνει ατάκες είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο'', πρόσθεσε. 

Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης είπε ότι υπάρχουν πολλές νομικές απόψεις με επιχειρήματα, σημειώνοντας ότι εκείνο που έχει σημασία είναι το τι έχει πει το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο το 1999, σε προσφυγή της Δημοκρατίας κατά απόφασης πρωτόδικου Δικαστηρίου (που απέρριψε την καταβολή κεφαλαιουχικών κερδών από την Εκκλησία για πώληση τεμαχίου γης), απεφάνθη ότι η εκκλησία σωστά φορολογείται.

''Το Δικαστήριο έχει πει ότι η εκκλησία υπόκειται σε φορολογία και με βάση το άρθρο 23 του συντάγματος'', είπε, προσθέτοντας όμως ότι η αδυναμία είναι στην εκτέλεση της οποιαδήποτε φορολογίας γιατί δεν μπορεί με βάση το άρθρο 23,9 να γίνει εκτέλεση εναντίον εκκλησιαστικής περιουσίας παρά μόνο με την συγκατάθεσή της.

''Το θέμα είναι δεδομένο με βάση την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστήριο. Αυτή είναι η δεσμευτική άποψη'', είπε, προσθέτοντας ότι η εκκλησία εξαιρείται από την επιβολή φόρου εισοδήματος.

Εξάλλου, απαντώντας στην αναφορά του Αρχιεπισκόπου ότι ακόμη και στην περίπτωση που το Δικαστήριο αποφανθεί ότι η Εκκλησία θα πρέπει να καταβάλει φορολογία, τότε η Εκκλησία δεν θα πληρώσει, τόνισε ότι οι αποφάσεις έχουν τη σημασία τους. ''Δεν είναι τόσο απλό να λες σε απόφαση Δικαστηρίου ότι δεν την εκτελώ'', παρατήρησε.

Από την πλευρά της η Γενική Ελεγκτής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη επανέλαβε ότι η συμφωνία του 2005 ήταν ετεροβαρής. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρόνοια ότι η Εκκλησία θα συμμορφώνεται με τους νόμους, λέγοντας ότι ''εμείς είπαμε ότι ούτως ή άλλως με βάση τους ισχύοντες νόμους (η Εκκλησία) ήταν υποχρεωμένη να συμμορφωθεί. Για αυτό την χαρακτηρίσαμε ετεροβαρή''.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του 2005 μεταξύ άλλων προνοεί τη διαγραφή των παλαιότερων οφειλών.

Αφησε αιχμές κατά του προηγούμενου Υπουργού Οικονομικών ότι ενώ ή ίδια με επιστολή ζητούσε ενημέρωση αν υπήρξε εξέλιξη στο ζήτημα της εκκλησιαστικής φορολογίας, ο ΥΠΟΙΚ της απάντησε στις 4 Απριλίου του 2006 ότι συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις ενώ η συμφωνία είχε συνομολογηθεί.

''Θεωρώ ότι δεν ήταν ορθή ενέργεια'', είπε.

Στις τοποθετήσεις τους τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν την ελπίδα να λυθεί το πρόβλημα μέσω διαλόγου.

Εμφανίσεις: 45385
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!