Αρχιεπίσκοπος Κύπρου "Θέλουμε η πατρίδα μας να ειρηνεύσει"

ImageΔεν βλέπω λύση όχι διότι είναι η συγκεκριμένη Κυβέρνηση, δεν βλέπω λύση, γιατί οι θέσεις των Τούρκων είναι τόσο σκληρές, είναι τόσο μαξιμαλιστικές που δεν αφήνουν περιθώρια για λύση - για διαίρεση ναι, για λύση όχι - είπε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄. 

Ο Μακαριώτατος μιλούσε στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας συνάντησης που είχε με την Γενική Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου και κληθείς να διευκρινίσει τις χθεσινές του δηλώσεις πως «δεν προσβλέπει σε μια λύση με την συγκεκριμένη κυβέρνηση», .

«Πιστώνω την Κυβέρνηση και με πατριωτισμό ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τέτοια λύση γιατί δεν θα είναι λύση, γι αυτό και δεν ανησυχώ ότι εβρισκόμεθα ενώπιον λύσης. Δεν εβρισκόμεθα. Είμεθα πολύ μακριά ακόμα εκτός αν αλλάξουν οι Τούρκοι. Αν αλλάξουν θέσεις κι εύχομαι να αλλάξουν κι εύχομαι να διαψευστώ. Γιατί θέλουμε λύση», πρόσθεσε. 

Θέλουμε, συνέχισε ο Μακαριότατος, η πατρίδα μας να ειρηνεύσει επιτέλους και οι κάτοικοι της να ζουν ευτυχισμένοι όλοι μαζί. 

«Δεν έχουμε να μοιράσουμε οτιδήποτε. Εμείς ως Εκκλησία το θεωρούμε ευλογία Θεού να είμεθα όλοι αγαπημένοι. Είμεθα παιδιά του ίδιου Θεού και θα είμεθα ευτυχείς αν βρεθεί μια σωστή λύση, ούτως ώστε αυτός ο λαός να ζήσει ευτυχισμένος στην γη των πατέρων του», συμπλήρωσε.

Η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου κληθείσα να σχολιάσει την διαρροή εγγράφων, είπε πως «οι διαρροές είναι ένα θλιβερό γεγονός». 

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως «δεν γνωρίζουμε ποτέ από πού προέρχονται αλλά αυτό που επιτυγχάνεται μέσα από τις διαρροές είναι να ξεφεύγουμε από την ουσία και να γίνεται μια διαμάχη στο εσωτερικό μέτωπο που εμπλέκει και τον ίδιο τον Πρόεδρο και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο αλλά και τα κόμματα για το ποιος φταίει γι αυτή την διαρροή και πραγματικά ξεφεύγουμε από την ουσία της συζήτησης, που πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα».

Αυτές τις μέρες, συνέχισε, είχαμε τις προτάσεις για το περιουσιακό, ένα σημαντικό κατά την άποψη μας θέμα σημειώνοντας πως «λάθος ήταν ότι είχαμε αυτές τις προτάσεις στα χέρια μας για ένα Σαββατοκύριακο». 

Ο Πρόεδρος, σημείωσε η κ. Παναγιώτου, ζήτησε απόψεις μέσα σε μια με δύο μέρες για ένα θέμα τόσο πολύ σημαντικό.

«Η συζήτηση, η διαβούλευση και ο διάλογος πρέπει να γίνεται στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου να υπάρχει σεβασμός ως προς τις απόψεις όλων για να μπορεί να υπάρχει σύμπνοια και μια ουσιαστική συμβολή των κομμάτων στην ουσία ακριβώς των προτάσεων που τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε.


Στο ερώτημα μετά το πέρας της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με την ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων αν συζητήθηκε το Κυπριακό, ο Μακαριότατος απάντησε πως «δεν είναι δυνατόν να συζητηθούν δύο Κύπριοι χωρίς να ανταλλάξουν απόψεις και επί του εθνικού θέματος». 

«Μας καίει όλους, ενδιαφερόμεθα όλοι και φυσικά κάτι είπαμε. Εχω εισηγηθεί να πάρουν και το βιβλίο που έχει εκδώσει η Αρχιεπισκοπή την «Αιματηρή Αλήθεια», διότι εκεί φαίνεται ξεκάθαρα πώς οι Αγγλοι είχαν μανουβράρει τα πράγματα για να μας βάλουν να τσακωθούμε μεταξύ μας, οι Ε/κ με τους Τ/κ. Είναι έργο της Μεγάλης Βρετανίας. Δυστυχώς, το διαίρει και βασίλευε οι Αγγλοι δεν το έχουν ξεχάσει και επέτυχαν και γι αυτό φθάσαμε στο ’63 και μετά στο ’74», είπε.


Περιβάλλον
---------------

Ο Μακαριότατος ανέφερε ότι άκουσε με πολλή προσοχή τις απόψεις του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών όσον αφορά θέματα περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι «είναι και δικές μας απόψεις». 

Είδαμε, σημείωσε, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς για το περιβάλλον που κινδυνεύει συνεχώς και η κατάσταση οξύνεται με το πέρασμα του χρόνου.

«Εμείς ως Εκκλησία πολλά χρόνια τώρα έχουμε ειδικές ευχές για το περιβάλλον. Το όλο θέμα του περιβάλλοντος εμείς το θεωρούμε πνευματικό κι όντως είναι. Αν θα ζήσει ο πλανήτης μας κι αν θα ζήσουν ευτυχισμένοι οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη πρέπει να εργαστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση ούτως ώστε να βάλουμε τροχοπέδη σε αυτή η κατηφόρα και να εργαστούμε όλοι για να δουν και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας καλύτερες ημέρες κι όχι να είμεθα η τελευταία γενιά που θα ζήσει σε αυτόν τον πλανήτη», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. 

Τα μηνύματα, συνέχισε, που έρχονται από παντού είναι αρνητικά και πρέπει να το καταλάβουμε και να εργαστούμε σκληρά όλοι τουλάχιστον να σταματήσει η φθορά μέχρι εδώ, δεν πρέπει να προχωρήσει.

Και εμείς, είπε απευθυνόμενος προς την κ. Παναγιώτου, θα είμεθα πάντοτε μαζί σας συμπαραστάτες στο μεγάλο έργο που έχετε ξεκινήσει που είναι και έργο της Εκκλησίας.

Σε ερώτηση πώς πρακτικά μπορεί να βοηθήσει σε περιβαλλοντικά θέματα, ο Μακαριότατος είπε πως ήδη η Εκκλησία έχει ξεκινήσει αυτό το έργο και εμπεριέχεται στα κηρύγματα και ευχές της.

«Πολλές φορές κακίζουμε και εμείς τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, πολλές φορές κι εγώ ο ίδιος. Όταν έβλεπα στην Πάφο να καταστρέφονται οι παραγωγές των μπανανών, των σταφυλιών, των εσπεριδοειδών, από την μια παρακαλούμε τον Θεό να στείλει βροχή για να παράγει η γη, για να χορτάσει ο κόσμος. Δεν μπορούμε να παρακαλούμε από την μια να έχει ευφορία η γη και από την άλλη να καταστρέφουμε», σημείωσε.

Δεν γίνεται, συνέχισε, να εμπαίζουμε τον Θεό και να καταστρέφουμε από την άλλη. 

«Αρα η Εκκλησία επί πολλά χρόνια τώρα αγωνίζεται για το περιβάλλον», συμπλήρωσε ο Μακαριότατος.

Αναφερόμενη στην συζήτηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, την χαρακτήρισε «ουσιαστική».

«Οντως το θέμα του περιβάλλοντος είναι θέμα πνευματικό γι αυτό όλοι πρέπει να συμβάλουν ο καθένας από την δική του πλευρά για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα τουλάχιστον στην διεθνή διάσκεψη για το κλίμα που θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο», είπε.

Πριν από ένα χρόνο, συνέχισε, η διάσκεψη αυτή είχε αποτύχει και νιώθουμε καθημερινά στο πετσί μας – το νιώσαμε καλά αυτό το Καλοκαίρι ποιες είναι οι επιπτώσεις από τις κλιματολογικές αλλαγές.

Ανέφερε πως το Κίνημα Οικολόγων αρχίζει εκστρατεία μέσα από την οποία καλεί τον Πρόεδρο να παίξει ουσιαστικό ρόλο ως Πρόεδρος κράτους ευρωπαϊκής χώρας και να ζητήσει ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση σε αυτή την διάσκεψη να πάει με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.

Η μια πρόταση, σημείωσε, είναι να υπάρχει στόχος μείωσης των ρύπων κατά 30% μέχρι το 2020 και η παραγωγή ενέργειας να φθάσει το ποσοστό των 30% από ανανεώσιμες πηγές. 

«Επίσης καλό είναι να υπάρξει ένα χρηματοοικονομικό πακέτο που να βοηθηθούν οι μικρές νησιώτικες χώρες όπως είναι η Κύπρος, που είναι και τα πρώτα θύματα των κλιματικών αλλαγών. Βέβαια η Κύπρος μπορεί να αναδείξει το θέμα των κλιματικών αλλαγών ως το βασικό θέμα ενόψει και της προεδρίας της το 2012», κατέληξε.
Εμφανίσεις: 48510
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!