Χρυσόστομος «Η τιμή αυτή δεν ανήκει μόνο σε μένα αλλά και στην Εκκλησία»
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Αιμίλιος Πολυγένης 23:05
-
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 21 Ιανουαρίου 2011 η τελετή του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών για το 2010, σε αίθουσα του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος στη Μόσχα.
Οι βραβευθέντες είναι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πρεσόβ π. Γιαν Ζοζουλιάκ και ο συγγραφέας Βαλεντίν Ρασπούτιν.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Πολιτισμού Αβντέεφ, ο ειδικός απεσταλμένος του Υπουργείου Εξωτερικών Βντόβιν, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα Μιχάλης Σπιννέλης, ο Πρέσβης της Κύπρου στη Μόσχα Πέτρος Κέστορας, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Κυρήνης Αθανάσιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Αρχιεπίσκοπος Φιλιππουπόλεως Νήφων (Πατρ. Αντιοχείας) και ο Μητροπολίτης Μοραβίτσκι Αντώνιος (Πατρ. Σερβίας).
Επίσης παρέστησαν Αρχιερείς της Ρωσικής Εκκλησίας, όπως ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, Σολτσενογκόρσκι Σέργιος, ο Πρωθιέρεας Νικόλαος Μπαλασώφ και ο π. Ίγκορ Γιακιμτσούκ.
Να αναφερθεί, ότι πριν από την τελετή, έγινε μια προβολή του ντοκιμαντέρ για την ιστορία του ιδρύματος.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, τόνισε ότι το βραβείο δεν απονέμεται μόνο στο Προκαθήμενο της Κύπρου, αλλά και προσωπικότητες από την πολιτική, την επιστήμη, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και άλλους φορείς.
«Το βραβείο αυτό είναι μοναδικό, εισήλθε επιτυχώς στη κοινότητα των Ορθοδόξων λαών. Όλα αυτά τα χρόνια έγινε ένας σημαντικός παράγοντας, για την εδραίωση της ενότητας», πρόσθεσε ο Πατριάρχης.
Μιλώντας για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ο Πατριάρχης τόνισε, ότι «δεν είναι μόνο επικεφαλής της Κυπριακής Εκκλησίας, αλλά και ταυτόχρονα εκφράζει και διερμηνεύει τις προσδοκίες του λαού του, είναι πραγματικός πνευματικός ηγέτης των ανθρώπων».
Επίσης, ο Πατριάρχης Μόσχας αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών και στους πνευματικούς δεσμούς με την Ρωσική Εκκλησία.
Παρακάτω ακολουθεί η ομιλία του Αρχιεπισκόπου στην τελετή:
Αισθάνομαι βαθύτατη ευγνωμοσύνη προς το σεπτό πρόσωπό Σας και προς το Διεθνές Κοινωνικό Ίδρυμα για την ενότητα των Ορθοδόξων Λαών, τού οποίου είστε Πρόεδρος, διότι είχατε την ευγενή καλοσύνη να τιμήσετε την ταπεινότητά μου, με το παράσημο τού αειμνήστου Πατριάρχου Αλεξίου τού Β΄.
Η τιμή αυτή δεν ανήκει μόνο σε μένα αλλά και στην Εκκλησία τού Αποστόλου Βαρνάβα, που εκπροσωπώ καθώς και στο χριστεπώνυμο πλήρωμά της.
Η αγάπη τού Θεού μάς κατέστησε Ποιμένας δια να ποιμαίνουμε τον περιούσιο λαό του, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, φύλου, και μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια οφείλομε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, καθοδηγώντας το χριστεπώνυμο πλήρωμά μας στο δρόμο που χάραξε και βάδισε πρώτος ο Σωτήρας Χριστός, που οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών.
Μακαριώτατε,
Οι δεσμοί τού πνεύματος είναι πολύ πιο ισχυροί από τους δεσμούς τού αίματος και δια τούτο ποτέ δεν περιορίστηκα μέσα στα όρια τής Κυπριακής Εκκλησίας.
Αλλά ως πυξίδα και γνώμονα όλων των ενεργειών μου και της προσφοράς μου είχα το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων, των όπου Γης ορθοδόξων πιστών.
Εάν σήμερα υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα στις σχέσεις των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι που προβάλλουν πρώτον την εθνικότητα τής τοπικής τους Εκκλησίας και κατά δεύτερον λόγο τη χριστιανική τους ταυτότητα.
Μακαριώτατε,
Μικρόν προ της σταυρικής του θυσίας, ο Κύριος απευθυνόμενος προς τον ουράνιο Πατέρα Του, τον παρεκάλεσε να χαρίζει στους μαθητές του το πνεύμα τής ενότητας και μεταξύ τους και μετά τού Θεού και να παραμένουν ενωμένοι, όπως ενωμένα είναι και τα τρία πρόσωπα τής Αγίας Τριάδος, εις Ένα Θεό.
Αυτό είναι το θέλημά Του, να είναι οι μαθητές του ενωμένοι μεταξύ τους και δια των μαθητών του να είναι ενωμένοι όχι μόνον οι ορθόδοξοι, όχι μόνον οι χριστιανικοί λαοί αλλά όλοι οι άνθρωποι, που είναι εικόνες τού Θεού.
Και στόχος ημών των πνευματικών ταγών τής Ορθοδοξίας πρέπει να είναι αυτή η ενότητα, όπως την ζήτησε από τον Ουράνιο Πατέρα Του, ούτως ώστε στο τέλος να υπάρξει μία Ποίμνη, και Είς Ποιμήν, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. ( Ιω. 10, 16 ).
Μακαριώτατε,
Η μικρή ορθόδοξος Εκκλησία τής Κύπρου επιθυμούσα να εκπληρώνει το θέλημα τού Θεού, συνέστησε μικρές συνοδικές επιτροπές, δια τού νέου καταστατικού χάρτου αυτής, προκειμένου να ανοίξει διαλόγους, πέραν του χριστιανικού κόσμου και να συμβάλουμε έτσι στην ειρήνη, στην αγάπη και στην ενότητα, που είναι το θέλημα τού Θεού.
Και είμεθα σίγουροι ότι η προσπάθειά μας αυτή, όπως ήδη εκτιμήθηκε από την Επιτροπή που προΐστασθε, κατά παρόμοιο τρόπο θα ευλογηθεί και από τον Πανάγαθο, τον Φιλάνθρωπο και τον Δωρεοδότη Θεό.
Ευχαριστώντας Σας και πάλιν τόσο δια την τιμή που μού εκάνατε όσο και δια την Αβραμιαία φιλοξενία που τυγχάνουμε, δια τας φιλοφρονήσεις και την αγάπη Σας, εύχομαι από μέσης καρδίας, όπως ο Πανάγαθος και Παντελεήμων Κύριος Σάς χαρίζει υγεία, έτη πλείστα, επ’ αγαθώ τής Ρωσικής Εκκλησίας και τής Ενότητας όλου τού κόσμου.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Φωτογραφίες: Σ. Βλασώφ
- Εμφανίσεις: 103616