Χρυσόστομος "Δεν ζητούμε να γίνει η Εκκλησία της Κύπρου Πατριαρχείο"
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την ΚΥΠΕ - 15:51
-
Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Χριστοφόρος έδωσε την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011 δημοσιογραφική διάσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
Τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών της Κύπρου και της Τσεχίας και Σλοβακίας επαναβεβαίωσαν οι Προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών Χρυσόστομος και Χριστοφόρος, αντίστοιχα, οι οποίοι έδωσαν κοινή διάσκεψη Τύπου, επ’ ευκαιρία της Ειρηνικής επίσκεψης του δεύτερου στην Κύπρο.
Ο Πράγας Χριστοφόρος καταδίκασε ως απαράδεκτη την διακοπή της Θείας Λειτουργίας στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο ανήμερα των Χριστουγέννων από τις κατοχικές αρχές.
Καλωσορίζοντας τον Πράγας Χριστοφόρο, ο Κύπρου Χρυσόστομος αναφέρθηκε στη μακρά και πολυετή φιλία με τον Αγιο Τσεχίας και Σλοβακίας, ο οποίος έχει επισκεφθεί πολλές φορές ιδιωτικά την Κύπρο και τώρα πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη υπό την ιδιότητά του ως Αρχιεπισκόπου Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας.
''Είμεθα περίπου ομοιοπαθείς, γιατί και αυτοί ως ορθόδοξοι είναι ολιγάριθμοι - μέσα στον καθολικισμό και τον προτεσταντισμό και δυστυχώς και στον αθεϊσμό'', είπε ο Κύπρου Χρυσόστομος και πρόσθεσε: ''Είχαν πάρα πολλά προβλήματα, πολύ δε περισσότερο τα τελευταία χρόνια, που είχαν τον κομμουνισμό, και στα οποία υπέστη αρκετά δεινά η Εκκλησία της Τσεχίας και της Σλοβακίας''.
Ο Πράγας Χριστοφόρος καταδίκασε τη διακοπή της Θείας Λειτουργίας στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο ανήμερα των Χριστουγέννων, λέγοντας ότι ''αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο, διότι καταλαβαίνουμε τι θα πει ελευθερία της θρησκείας και ξέρουμε από την ιστορία μας, διότι ζήσαμε 40 χρόνια υπαρξιακό αθεϊσμό, όταν άνθρωπος πιστός δεν μπορούσε να εκφράσει ελεύθερα την πίστη του''.
Αναφέρθηκε, επίσης, στις αδελφικές σχέσεις και επαφές με την Κύπρο και σημείωσε πως ''όχι μόνο οι Ορθόδοξοι, αλλά και η Τσεχοσλοβακία, ως κράτος ήταν πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου και αυτήν την παράδοση την κρατάμε ως σήμερα''.
''Πονάμε με τους φίλους μας αδελφούς Κυπρίους, πονάμε για το Κυπριακό και προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να κάνουμε στις χώρες μας, και στην Τσεχία και στη Σλοβακία, ενημέρωση για τα γεγονότα που είναι καυτά και δύσκολα'', πρόσθεσε.
Ο Προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας είπε ότι ''μέσα στα πλαίσια των πανορθοδόξων συναντήσεων τον προσκαλέσαμε για να έχουμε επαφές, να μελετήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα προβλήματα που έχουμε ως ορθόδοξοι και μάλιστα ενόψει της Πανορθοδόξου Διασκέψεως, που θα γίνει στη Γενεύη τον προσεχή μήνα''.
''Εχουμε αρκετά θέματα να συζητήσουμε και με τις άλλες Εκκλησίες, όπως μου παρεσχέθη η ευκαιρία προχθές, που ήμουν στη Μόσχα, και ακριβώς κάνει την ειρηνική επίσκεψή του ο Αγιος Πράγας μέσα σε αυτά τα πλαίσια τα πανορθόδοξα, ούτως ώστε να έχουμε μια ομαλή πορεία ως ορθόδοξοι, γιατί ήδη μπήκαμε μέσα στον αιώνα των διαλόγων και πρέπει να διαλεγόμεθα, ούτως ώστε να υπερπηδούμε τα διάφορα προβλήματα και θέματα που αφορούν τον Χριστιανισμό και όλο τον κόσμο γενικότερα'', πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε ότι η Εκκλησία της Κύπρου έχει συστήσει Επιτροπή για διάλογο με τους μουσουλμάνους, προσθέτοντας ότι ''θα ξεκινήσουμε από τις χώρες που μας περιβάλλουν, της Μέσης Ανατολής, όπως είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Συρία, ο Λίβανος, η Τουρκία, οι μουσουλμάνοι της Κύπρου''.
''Θέλουμε να έχουμε ένα συνεχή διάλογο, να βλέπουμε από θρησκευτικής απόψεως τα θέματα, που μας απασχολούν, και ευελπιστούμε ότι με καλή θέληση θα υπερπηδούμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και εμείς, αλλά και οι ορθόδοξες Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής'', κατέληξε.
Ο Πράγας Χριστοφόρος αναφέρθηκε στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας, σημειώνοντας ότι ''οι Ορθόδοξοι Τσέχοι και Σλοβάκοι είναι πνευματικοί μαθητές των Ελλήνων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι οποίοι τους δίδαξαν τον Χριστιανισμό'', προσθέτοντας ότι οι Τσέχοι και Σλοβάκοι διατήρησαν την πίστη τους παρά τα προβλήματα.
Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας, και ειδικότερα στο θέμα των Ουνιτών, οι οποίοι φαίνονται ορθόδοξοι αλλά ανήκουν στην ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
''Πρέπει να κάνουμε τα πάντα να ξεχωρίσουμε αυτό το θέμα. Αυτά τα προβλήματα προσπαθούμε να λύσουμε με ένα τρόπο ευγενικό, με ένα τρόπο που είναι συνηθισμένος στην Ορθοδοξία και το κάνουμε με τη βοήθεια της Εκκλησίας της Κύπρου'', ανέφερε.
Εφερε ως παράδειγμα το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν γεγονότα από τη ζωή της Εκκλησίας της Κύπρου, με την ιστορία της και την αποστολική της παράδοση ή να προσκληθούν χορωδίες ιεροψαλτών, προκειμένου να παρουσιάσουν την παράδοση της βυζαντινής μουσικής στην Κύπρο.
«Και περιμένουμε και μια επίσημη επίσκεψη του Προκαθημένου της Εκκλησίας Κύπρου κυρίου κυρίου Χρυσοστόμου στις χώρες μας, για να δει ο Τσέχος και ο Σλοβάκος ότι ο Ελληνας Κύπριος είναι Ορθόδοξος, δεν είναι ουνίτης'', πρόσθεσε.
Σε ερώτηση, αν έχει ζητήσει τη βοήθεια της κυπριακής Εκκλησίας, ο Πράγας Χριστοφόρος είπε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας έχει μόνο 100.000 πιστούς με 250 μικρές ενορίες, προσθέτοντας ότι δεν είναι πλούσια Εκκλησία.
''Η Εκκλησία της Κύπρου μας έχει βοηθήσει ήδη σε διάφορα έργα και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια αυτή'', είπε.
Αναφέρθηκε στην προσπάθεια δημιουργίας "νέου Αρχιεπισκοπείου" στην Πράγα, σημειώνοντας ότι ''έχουμε παρακαλέσει τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να μας βοηθήσει συμβολικά με τη δημιουργία μιας κυπριακής στέγης σε αυτό''.
Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του Καθεδρικού Ναού στην Κοσίτζα της ανατολικής Σλοβακίας. Σημείωσε μάλιστα ότι στην πόλη αυτή, υπάρχουν πολλοί πιστοί που κάνουν τις ιερές ακολουθίες σε αίθουσα που προορίζεται για κοσμικές εκδηλώσεις.
''Και εδώ είμαστε σίγουροι, ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα συνδράμει προκειμένου να ολοκληρωθεί ο Ναός. Ξεκινήσαμε, αλλά δεν έχουμε αρκετούς πόρους να τον τελειώσουμε'', κατέληξε.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην πρόθεση της Εκκλησίας της Κύπρου να θέσει το θέμα της Τάξεως των Διπτύχων (σειρά των Εκκλησιών), στην επερχόμενη Πανορθόδοξη Διάσκεψη στο Σαμπεζύ της Ελβετίας, το Φεβρουάριο. Ο Μακαριώτατος είπε πως η Εκκλησία της Κύπρου είναι Αποστολική Εκκλησία του πρώτου αιώνος και έλαβε το αυτοκέφαλό της από την 3η Οικουμενική Σύνοδο (431). Βρισκόταν στην πέμπτη θέση, μετά από τα τέσσερα πρεσβυγενή Πατριαρχεία, της Κωνσταντινουπόλεως, Αντιοχείας, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων.
''Και αισίως τώρα βρισκόμαστε στη 10η θέση, ως μη ώφειλε και θα είναι ένα θέμα που θα το θέσουμε στη νέα Πανορθόδοξη Διάσκεψη, που θα γίνει στο Σαμπεζύ της Γενεύης τον άλλο μήνα''.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε ότι η κυπριακή Εκκλησία πληροί όλες τις προϋποθέσεις, όπως ένα Πατριαρχείο, καθώς, όπως είπε, είναι μια αρχαία αποστολική Εκκλησία, με οικουμενικότητα, διαθέτει πληθώρα Αγίων, αλλά και πλήρη Ιερά Σύνοδο, ενώ είναι η μοναδική Ορθόδοξη Εκκλησία, που έχει το αυτοκέφαλό της από Οικουμενική Σύνοδο.
''Εμείς δεν ζητούμε να γίνει η Εκκλησία της Κύπρου Πατριαρχείο, γιατί θεωρούμε ότι ή Πατριαρχείο είναι ή Αρχιεπισκοπή, πιστεύουμε ότι το ίδιο και το αυτό είναι, δεν έχει καμία διαφορά'', είπε.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε πως, όταν βρισκόταν στη Μόσχα, την περασμένη εβδομάδα, ''είχα πει ότι το ελάχιστο που μπορεί να ζητήσει η Κύπρος είναι μια απόφαση από την Πανορθόδοξη Διάσκεψη ότι η θέση που έχει σήμερα δεν πρόκειται να αλλοιωθεί, δηλαδή να κάνουν άλλη χώρα Πατριαρχείο και όπως συνέβαινε μέχρι τώρα η Εκκλησία της Κύπρου να πηγαίνει πίσω''.
''Αν δεν κλειδωθεί αυτή η θέση, τότε η Εκκλησία της Κύπρου δεν θα συμφωνήσει και δεν περνά τίποτα, διότι η οδηγία που θα πάρει ο αντιπρόσωπός μας από τη Σύνοδο της Κύπρου είναι να διαφωνήσει με όλα τα θέματα και η Πανορθόδοξος θα αποτύχει'', είπε, εξηγώντας ότι οι αποφάσεις της Πανορθόδοξης Συνόδου λαμβάνονται με ομοφωνία.
Εξάλλου, στο θέμα αναφέρθηκε και ο Πράγας Χριστοφόρος εκφράζοντας την ελπίδα ότι ''τα θέματα των Διπτύχων θα πάρουν τη σωστή γραμμή''.
''Η Εκκλησία μας είναι η τελευταία Αυτοκέφαλη Εκκλησία του κόσμου και η Εκκλησία της Κύπρου είναι η πρώτη Αυτοκέφαλη Εκκλησία στην ιστορία του χριστιανισμού. Γι’ αυτό είμαστε υπέρ των προσπαθειών που κάνει η Κυπριακή Εκκλησία σε αυτό τον τομέα. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε μέσα σε ένα αδελφικό διάλογο μια σωστή λύση'', είπε.
- Εμφανίσεις: 55951