Β' διεθνές συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας (ΦΩΤΟ)
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014
-
Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ.Κωνσταντίας - 21.25
-
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, η έναρξη των εργασιών του Β΄ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας με θέμα: «Από τον άγιο Επιφάνιο στον άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο».
Πρόκειται για ένα μεγάλο θρησκευτικό, εκκλησιαστικό και κατ’ επέκταση πνευματικό και πολιτιστικό γεγονός.
Η Κυπριακή Αγιολογία είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Κύπρου, αλλά και της Ιστορίας της Κύπρου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα, το οποίο δεν έχει μελετηθεί συστηματικά και επαρκώς μέχρι σήμερα.
Η διοργάνωση των Συνεδρίων Κυπριακής Αγιολογίας, ευελπιστούμε ότι θα καλύψει αυτό το επιστημονικό κενό.
Στο Β΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αρχαιολογίας συμμετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ τις εργασίες του παρακολουθούν αρκετοί επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και άλλοι.
Πριν από την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του αγίου Επιφανίου στην Αγία Νάπα, από τις 7.00 μέχρι τις 9.00.
Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι εισηγητές του Συνεδρίου, σύνεδροι, αλλά και αρκετοί άλλοι πιστοί.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου καλωσόρισε τους εισηγητές και τους συνέδρους.
Επεσήμανε δε τη σπουδαιότητα του Διεθνούς αυτού Συνεδρίου.
Ακολούθως, γύρω στις 10.00, ακολούθησε στο Συνοδικό της Μητροπόλεως η έναρξη του Συνεδρίου με εναρκτήρια ομιλία από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο.
Ο Πανιερώτατος καλωσόρισε για ακόμη μια φορά και ευχαρίστησε τους εισηγητές και τους συνέδρους.
Ο Επίτροπος Εθελοντισμού κ. Γιαννάκης Γιαννάκη απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Καθηγητής κ. Κρίτων Χρυσοχοϊδης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Ελλάδας.
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομου, Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, κήρυξε τις εργασίες του Συνεδρίου και ακολούθησε η εισήγηση του Καθηγητή Giovani Paolo Maggioni με θέμα: «The “Vita Latina” of Saint Epiphanius».
O κ. Giovani Paolo είναι Καθηγητής στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Molise της Ιταλίας.
Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, άρχισε γύρω στις 11.30 η Α΄ Συνεδρία του Β΄ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας με γενικό θέμα: «Ο άγιος Επιφάνιος στην εκκλησιαστική γραμματεία».
Η πρώτη εισήγηση είχε σαν θέμα: «The Vita of Saint Epiphanius in Georgian translation». Εισηγητές ήταν οι Δρ Lela Khoperia και Δρ Tinatin Tseradze, οι οποίες είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Κέντρο Ιστορικών και Αρχαιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Αγίου Ανδρέου της Τιφλίδας στη Γεωργία.
Ακολούθησε η δεύτερη εισήγηση από το Δρα Χαράλαμπο Στεργιούλη, ο οποίος είναι εκπαιδευτικός, με θέμα: «Πολυβίου επισκόπου Ρινοκορούρων, ‘’Εις τα υπόλοιπα του Βίου του αγίου πατρός ημών Επιφανίου’’.
Μια απόπειρα ρητορικής προσέγγισης του κειμένου». Τέλος, η τρίτη εισήγηση είχε σαν θέμα: Η επίδραση των έργων του αγίου Επιφανίου στην υμνογραφία της Εκκλησίας.
Εισηγητής ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Σκρέτσας. Μετά την ολοκλήρωση και των τριών εισηγήσεων, οι εισηγητές δέχθηκαν ερωτήσεις από τους συνέδρους και ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση.
Από τις 16.00 μέχρι τις 18.00 έλαβε χώρα η Β΄ Συνεδρία του Αγιολογικού Συνεδρίου με γενικό θέμα: «Κύπριοι Άγιοι και συγγραφείς αγιολογικών έργων, 4ος με 7ος αιώνας».
Η πρώτη εισήγηση ήταν από την κ. Αντωνία Γιαννούλη με θέμα: «Ελάσσονες Άγιοι της Κύπρου (4ος – 6ος αι.) και η ανέκδοτη υμνογραφία.
Η κ. Γιαννούλη είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η Κύπρος είναι γνωστή και ως «Νήσος των Αγίων». Φυσικά δεν υπάρχουν μεγάλοι και μικροί Άγιοι. Ωστόσο είναι κάποιοι που τιμούνται περισσότερο και είναι πιο γνωστοί.
Η εισήγηση της κ. Γιαννούλη αναφερόταν λοιπόν σε Αγίους της Κύπρου που δεν είναι τόσο γνωστοί. Στη συνέχεια ο Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας του Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου κ. Χαράλαμπος Δενδρινός και ο Διδακτορικός φοιτητής Χρυσοβαλάντης Κυριάκου ανέπτυξαν στην εισήγησή τους το θέμα: «The Encomium on St Barnabas by Alexander the Monk: ecclesiastical and imperial politics in sixth-century Byzantium».
Ακολούθως, ο Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Κατσαρός ανέπτυξε το θέμα: «Βίος αγίου Γεωργίου Χοζεβίτου από τον μοναχό Αντώνιο (BHG 669): φιλολογική και λογοτεχνική κριτική του έργου».
Ο άγιος Γεώργιος ο Χοζεβίτης είναι ένας μεγάλος Άγιος που τιμάται ιδιαίτερα.
Ο κ. Χρήστος Αραμπατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα: «Η θεολογία του θαύματος στην Κυπριακή Αγιολογία.
Η περίπτωση των θαυμάτων του αγίου Θεράποντος».
Ο κ. Αραμπατζής αναφέρθηκε στο θαύμα γενικά και σε θαύματα του αγίου Θεράποντα ειδικότερα.
Να σημειώσουμε ότι στο Λυθροδόντα υπάρχει μεγαλοπρεπής Ναός αφιερωμένος στον άγιο Θεράποντα.
Μετά το πέρας των τεσσάρων αυτών εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση και σύντομο διάλειμμα.
Από τις 18.30 μέχρι τις 20.00 πραγματοποιήθηκε η Γ΄ Συνεδρία με θέμα: «Ο Χρυσούς αιών της Κυπριακής Αγιολογικής Γραμματείας, Μέρος Α΄».
Ο χρυσός αιώνας για την Κυπριακή Αγιολογική Γραμματεία υπήρξε, ως γνωστό, ο 7ος αιώνας.
Η πρώτη εισήγηση της Γ΄ Συνεδρίας είχε σαν θέμα: «Βίος και τιμή Αναστασίου του Σιναΐτου».
Εισηγητής ο Καθηγητής Στέφανος Ευθυμιάδης, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ήταν μια ενδιαφέρουσα εισήγηση γύρω από τη ζωή του αγίου Αναστασίου του Σιναΐτη και πώς και πού τιμάται σήμερα.
Η επόμενη εισήγηση ήταν αυτή του κ. Andre Bingelli με θέμα: «The “Narrationes” of Anastasius of Sinai and hagiological issues in Cyprus in 7th century A.D.».
Ο κ. Andre Bingelli είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας.
Η Γ΄ Συνεδρία τέλειωσε με την εισήγηση του αρχαιολόγου Γιώργου Φιλοθέου με τίτλο: «Άγιος Αθανάσιος ο Πεντασχοινίτης:
Η επιβεβαίωση των πηγών μέσα από την αρχαιολογική έρευνα».
Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ο άγιος Αθανάσιος ο Πεντασχοινίτης είναι κύπριος Άγιος.
Καταγόταν από το χωριό Πεντάσχοινον, που τώρα δεν υπάρχει.
Ο Άγιος Αθανάσιος, σύμφωνα με τον μεσαιωνικό Κύπριο χρονογράφο Λεόντιο Μαχαιρά, έκανε θαύματα και παρείχε ιάσεις στους ασθενείς.
Μετά και από την τελευταία εισήγηση ακολούθησε συζήτηση επι των ερωτήσεων που υπέβαλαν οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο.
Το Β΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου.
- Εμφανίσεις: 52320