Συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στη Κύπρο

ImageΜε τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Μάριο Καρογιάν και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄ συναντήθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν προσκλήσεως του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στις 11 το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος βρέθηκε στο κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Απολλωνίας Νικόλαο Χίκα, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρο Ζένιο και τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής Σταύρο Φωτίου και είχε ιδιαίτερη και εγκάρδια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και Προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω απουσίας του Προέδρου Χριστόφια στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Καρογιάν αφού συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας για το σημαντικό έργο του, καθώς και για την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κύπρου από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, τον ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των φιλικών σχέσεων της Κύπρου με χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, όπως η Αλβανία.

Ο Αλβανίας Αναστάσιος συμφώνησε με τον κ. Καρογιάν για την αναγκαιότητα αυτής της ανάπτυξης των φιλικών σχέσεων και τον ενημέρωσε για το έργο και τη δράση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, υπογραμμίζοντας κυρίως την αρχή της ειρηνικής συνύπαρξης ως πανανθρώπινη αξία, που εδραιώνει την ειρήνη και αναπτύσσει τη φιλία μεταξύ των λαών. Ευχήθηκε, τέλος, στον Πρόεδρο της Βουλής δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο του, τόσο στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα, όσο και στη συμβολή του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Η Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, δια του γενικού γραμματέα της κ. Γλαύκου Χατζηπέτρου, επιταγή για την οικονομική ενίσχυση του έργου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.Image

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε θερμά και ανέφερε ότι η βοήθεια θα διατεθεί για την αποπεράτωση εκκλησίας στο Αργυρόκαστρο, όπου υπάρχει ελληνική μειονότητα. Ο κ. Χατζηπέτρου πρόσθεσε ότι μέσα στον προγραμματισμό της ΠΑΣΥΔΥ είναι η επίσκεψη αντιπροσωπείας της στην Αλβανία.

Το μεσημέρι ο Τιράνων Αναστάσιος επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου είχε συνάντηση και γεύμα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας υποδέχθηκε στην είσοδο της Αρχιεπισκοπής ο Κύπρου Χρυσόστομος και τον συνόδευσε στο Γραφείο του, όπου οι δύο Προκαθήμενοι αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που απασχολούν τις δύο Εκκλησίες και που άπτονται των διορθοδόξων και διαχριστιανικών σχέσεων.

Εμφανίσεις: 55308
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!