Αναστάσιος "Κάθε έγκλημα στο όνομα της θρησκείας είναι έγκλημα κατά της ίδιας της θρησκείας"

ImageΜε την ύψιστη ακαδημαϊκή του διάκριση, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τίμησε χθες το βράδυ στα πλαίσια της Έβδομης Ετήσιας Διάλεξης εις Μνήμην Ντίνου Λεβέντη, τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, αναγορεύοντάς τον σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής. 

Προσφωνώντας τον Μακαριώτατο, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Σταύρος Ζένιος, ανέφερε ότι «οι ομιλητές της Διάλεξης Λεβέντη είναι επιστήμονες, πολιτικοί, θρησκευτικοί ηγέτες, επιχειρηματίες, με βαρυσήμαντο έργο και εξαιρετική απήχηση στο κοινό. Στον κατάλογο αυτών των διακεκριμένων προσωπικοτήτων προστίθεται σήμερα και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, κάτι το οποίο αποτελεί εξαιρετική τιμή για το Ίδρυμα μας».

Ακολούθως ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης ανέγνωσε την απόφαση της Συγκλήτου  για την απονομή του τίτλου του επιτίμου διδάκτορα και στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η απόφαση για την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα λήφθηκε ομόθυμα.

Χαρακτηρίζεται ο τιμώμενος ως «εγκρατής της Θεολογίας Διδάσκαλος και επιφανής της Ιστορίας των Θρησκευμάτων θεράπων», ενώ υπογραμμίζεται ότι «διακρίθηκε για την βαρυσήμαντη προσφορά του στη θρησκευτική αγωγή και την παγκόσμια ενότητα».

Την προσωπικότητα και το έργο του ομιλητή παρουσίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής Σταύρος Φωτίου, ο οποίος ανάφερε ότι «στη ζωή και το έργο του Μακαριωτάτου συνυπάρχουν αρμονικά η ιερατική διακονία, η επιστημονική μαθητεία και η κοινωνική μαρτυρία».

Παράλληλα χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο «κορυφαίο ανάστημα της Εκκλησίας, της κοινωνίας, της παιδείας» και τόνισε ότι «ως άξιος διάκονος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, διακεκριμένος ακαδημαϊκός δάσκαλος, επιφανής οικουμενικός συνομιλητής, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος συνεισφέρει στον παγκόσμιο διάλογο για την αλληλοκατανόηση και αλληλεγγύη ανθρώπων και λαών».

Ακολούθησε προβολή ταινίας με στιγμές από το πολυσχιδές έργο και την ιεραποστολική δράση του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και περιένδυση του με την ακαδημαϊκή τήβεννο.

Στην  συνέχεια ο τιμώμενος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος ανέπτυξε το θέμα «Τρομοκρατικές ενέργειες και θρησκευτική συνείδηση».

Στην ομιλία του, ο Μακαριώτατος, αφού συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ανάπτυξη και την πολύπλευρη δράση του, την οποία διαπίστωσε ιδίοις όμμασι κατά την επίσκεψή του το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του,  επικεντρώθηκε στην τρομοκρατία που κυριαρχεί στο διεθνές προσκήνιο, με παραδείγματα από τρομοκρατικές ενέργειες «μαρτύρων του Ισλάμ» και ανάφερε χαρακτηριστικά ότι «κάθε έγκλημα στο όνομα της θρησκείας είναι έγκλημα κατά της ίδιας της θρησκείας. 

Κάθε μορφή βίας στο όνομα της θρησκείας βιάζει, με όλες τις έννοιες, την ίδια τη θρησκεία.  Κανένας πόλεμος δεν είναι ιερός.  Η ειρήνη μόνο είναι ιερή».

Τέλος, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος  Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Βάσος Λυσσαρίδης, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Βασιλείου, ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές, μέλη της οικογένειας και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, μέλη του Συμβουλίου και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, και πλήθος κόσμου. 

Εμφανίσεις: 76744
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!