Αναστάσιος: "Υποδεχόμεθα ένα δραστήριο Προκαθήμενο"

ImageΤίρανα - Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια υποδέχθηκαν σήμερα κλήρος και πιστοί της Εκκλησίας της Αλβανίας, τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β΄, στον Καθεδρικό

Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Τίρανα.

 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος κατά την είσοδο του στον Καθεδρικό Ναό ευλόγησε τους παρόντες, οι οποίοι από νωρίς κατέκλισαν τον Ναό για να πάρουν την Πατριαρχική του ευχή.

 

Στη συνέχεια στον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Τίρανα), εψάλλει δοξολογία και αμέσως μετά ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των δύο Προκαθημένων.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, στον χαιρετισμό του κατά την υποδοχή του Πατριάρχη Θεοδώρου τόνισε: «Με αγαλλίαση και αίνο στον Τριαδικό Θεό, Σας υποδεχόμεθα σήμερα, η Ιερά Σύνοδος καθώς και όλος ο κλήρος και ο λαός της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, στον Καθεδρικό αυτό ναό, Υμάς τον φωτισμένο και δραστήριο Προκαθήμενο του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και την προσφιλή συνοδεία Σας»

 

«Συγχρόνως με τη χαρά της παρουσίας Σας, βαθύτατη συγκίνηση πλημμυρίζει τον ομιλούντα καθώς αναλογίζεται τα χρόνια της πρώτης συναντήσεως, όταν είσαστε πρωτοετής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και γενικότερα τα χρόνια που με αξίωσε ο Θεός να εργάζομαι στην αφρικανική ήπειρο. Δεν μπορώ ακόμη να λησμονήσω την πρώτη Θ. Λειτουργία μου στην Καμπάλα τον Μάιο του 1964, όταν στο Ιερό με βοηθούσε ο μικρός Ιωνάς ο μετέπειτα διάκονος και πρεσβύτερος, στενός συνεργάτης μου στην Κένυα, σήμερα δε Μητροπολίτης Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας. Και αργότερα, όταν το 1986 αποστείλαμε τον νεαρό βοηθό μας Ιερώνυμο για σπουδές στην Αθήνα, τώρα δε Μητροπολίτης Μουάνζας. Καθώς και τον επίσης φοιτητή μας, σήμερα δε εκλεκτό συνεργάτης Σας, Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο», συνέχισε ο κ. Αναστάσιος.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναφερόμενος στο ιεραποστολικό έργο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, μεταξύ άλλων τόνισε: «Με βαθειά ικανοποίηση παρακολουθούμε τη συνέχιση και την άνθηση του ιεραποστολικού έργου, με τον ακαταπόνητο ζήλο Σας, τις οργανωτικές πρωτοβουλίες, τις συνεχείς επισκέψεις στα πολλά ιεραποστολικά κλιμάκια της Αφρικής, καθώς επίσης τους κόπους και την αυτοθυσία των Αφρικανών Μητροπολιτών συνοδών Σας, μοχθούν για τη διάδοση της Ορθοδοξίας στις αχανείς εκτάσεις της Αφρικής. Και χαιρόμεθα από τα βάθη της ψυχής μας για την πλούσια καρποφορία που παρατηρείται πλέον στον ιεραποστολικό αγρό της Αφρικής αναμιμνησκόμενοι το ψαλμικόν: «Οι σπείροντες εν δακρύσιν εν αγαλλιάσει θεριούσιν. Πορευόμενοι επορεύοντο και έκλαιον βάλλοντες τα σπέρματα αυτών, ερχόμενοι δε ηκουσιν εν αγαλλιάσει αίροντες τα δράγματα αυτών» (Ψαλμ. 125:6)

 

«Στις ημέρες της εδώ διαμονής Σας θα έχετε την ευκαιρία να πληροφορηθείτε για όσα συνέβησαν στην Αλβανία, η οποία υπέφερε τον πιο σκληρό αθεϊστικό διωγμό, από το 1967 ως το 1990 – όταν εμείς πορευόμαστε ελεύθεροι στην Αφρική -, με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή της τοπικής Εκκλησίας. Συγχρόνως θα διαπιστώσετε την εκ βάθρων ανασυγκρότηση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία επίσης ζει μια αποστολική περίοδο μέσα στη χαρά της Αναστάσεως και την πνοή της Πεντηκοστής», τόνισε κλείνοντας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος.

 

Ευχαριστώντας τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αλβανίας, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τόνισε την συμβολή του Αρχιεπισκόπου Τιράνων κ. Αναστασίου στο ιεραποστολικό έργο του Δυτερόθρονου Πατριαρχείου.

 

«Εσείς ρίξατε τον σπόρο της ιεραποστολής στην Αφρική, αναζωπυρώνοντας την ιεραποστολική συνείδηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν γένει...», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεόδωρος, γυρίζοντας και κείνος το ρολόι του χρόνου πίσω και αναπολώντας την εποχή των φοιτητικών του χρόνων, όπου από τον τότε Επίσκοπο Ανδρούσης και σημερινό Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας, «άκουσα για πρώτη φορά περί Αφρικής, είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, μη γνωρίζοντας ακόμη ότι ο Θεός θα οδηγούσε τα βήματά μου σ’ αυτή την ήπειρο...»

 

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξήρε το πολυσχιδές έργο του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου στην Εκκλησία της Αλβανίας. «Τη στιγμή που η Αφρική προοδεύει στη διάδοση του μηνύματος του Ευαγγελίου, εμείς θαυμάζουμε την Εκκλησία της Αλβανίας, η οποία υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση της μακαριώτητός σας γνωρίζει τεράστια πρόοδο, τόσο που βλέπουμε παντού τα θαύματα της Θείας Χάριτος στο έργο σας.

 

Τα χρόνια και οι γενιές διαδέχονται η μία την άλλη και, κάποτε, όλοι θα διαβάσουν ότι από τα μέρη της Αφρικής και της Αλβανίας πέρασε η λαμπρή μορφή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ο οποίος διέδωσε το Ευαγγέλιο και αναπτέρωσε την ελπίδα παντού. Η προσωπικότητά σας είναι γνωστή όχι μόνο στην ορθοδοξία, αλλά σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Μας διδάξατε πώς να είμαστε πραγματικοί ιεραπόστολοι.», κατέληξε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

 

Επίσης ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος και η συνοδεία του σήμερα πρώτη ημέρα της επισκέψεως, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου, την Θεολογική Ακαδημία «Αναστασις του Χριστού» καθώς και το Εκκλησιαστικό Λύκειο «Τίμιος Σταυρός».

 

Τέλος, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο φύτεψε δύο δενδρύλλια ελιάς ως σύμβολο ενότητας και συνεργασίας μεταξύ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Εκκλησίας της Αλβανίας.
Εμφανίσεις: 69995
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!