Συλλείτουργο Πατριάρχη Θεοδώρου & Αλβανίας Αναστάσιο

ImageΤο πρωί της Κυριακής, ο πιστός λαός και κλήρος της Αλβανίας βίωσαν ένα ξεχωριστό εκκλησιαστικό γεγονός, το Συλλείτουργο της Α.Θ.Μ., του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας

και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β’ και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου.

 

Στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο οποίος ήταν κατάμεστος από πιστούς, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας υποδέχθηκαν τους Προκαθημένους, οι οποίοι, στη διάρκεια του Συλλείτουργου αντήλλαξαν τα καθιερωμένα μηνύματα που συνοδεύουν κατά την παράδοση τέτοιες επισκέψεις.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος χαιρέτησε την επίσκεψη του Πατριάρχου Θεοδώρου Β’ ως εξής: “Κάθε επίσημη επίσκεψη Προκαθημένου Ορθοδόξου Εκκλησίας ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στο νου και στις καρδιές των ορθοδόξων πιστών της Τοπικής Εκκλησίας, ώστε να διακρίνουν καθαρά τις διαστάσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην οποία μετέχουμε “απ’ άκρου εις άκρον”.

 

Μεταξύ άλλον, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στη μυστική σχέση που υπάρχει μεταξύ της Εκκλησίας της Αφρικής και της Εκκλησίας της Αλβανίας, διότι όπως τόνισε ο ίδιος “…η εμπειρία της Αφρικής ήταν μια πολύτιμη προετοιμασία για την πορεία στους δύσβατους και ολισθηρούς δρόμους της μετακομμουνιστικής Αλβανίας και την ανασύσταση της τοπικής Εκκλησίας. Σε κάθε Θεία Λειτουργία που προσφέρεται για την Εκκλησία, απ’ άκρου εις άκρον, έχουμε την ευλογία να βρισκόμαστε και πάλι, με μυστικό τρόπο, κοντά στα προσφιλή αδέλφια μας στην Αφρική, στο εκλεκτό σας ποίμνιο”.

 

Με τη σειρά του, η Α.Θ.Μ., ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος επανέλαβε για άλλη μια φορά τον ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ως ιεραπόστολος στην Αφρική.

 

Στη συνέχεια εξέφρασε τη χαρά που αισθάνθηκε συλλειτουργώντας με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο σε κοινωνία με την αγάπη του Τριαδικού Θεού και το μυστήριο της ενότητας των δύο Εκκλησιών, τις οποίες ενώνει προγενέστερος ιστορικός δεσμός, που έγκειται στην ιεραποστολική διακονία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Κένυα, αλλά και σε άλλες χώρες της Αφρικής.

 

“Αναμφίβολα, Μακαριώτατε – τόνισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος – εσείς ανήκετε στις μεγάλες προσωπικότητες της εποχής μας. Όλες οι ενέργειές σας εμπνέονται από το οικουμενικό ιδεώδες της Εκκλησίας, διότι η πρώτη σας αγάπη ήταν η εξωτερική ιεραποστολή”.

 

Στη συνέχεια, ο Προκαθήμενος της Αφρικανικής Εκκλησίας αναφέρθηκε συνολικά στην ιεραποστολική δράση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, στεκόμενος και σε φράσεις παρμένες από τα έργα του, οι οποίες έχουν αποκτήσει στις ημέρες μας οικουμενική αναγνωρισιμότητα και έχουν μετατραπεί σε ορθόδοξο ύμνο περί της σπουδαιότητας και της αναγκαιότητας της ιεραποστολής.

 

Κλείνοντας, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχήθηκε όπως οι υπάρχουσες εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας οι Προκαθήμενοι αντήλλαξαν συμβολικά δώρα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δώρισε στον Πατριάρχη ένα Άγιο Δισκοπότηρο το οποίο συμβολίζει την λειτουργική ενότητα όλων των Προκαθημένων όταν μνημονεύονται στα δίπτυχα σε κάθε Θεία Λειτουργία.

 

 

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ανέγνωσε την απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με την οποία απονέμεται στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο το βραβείο του Μεγάλου Σταυρού του Αγίου Μάρκου σε ένδειξη ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης για την ποιμαντική του προσφορά στην Αφρική.

 

Του δώρισε επίσης ένα εγκόλπιο σε σχήμα αετού, καθώς και έναν Σταυρό ευλογίας της Αγίας Τράπεζας, εργόχειρο φιλοτεχνημένο από τους μοναχούς της Ιεράς Μονής του Αγίου Αντωνίου ως ενθύμιο της επισκέψεώς του στην Αλβανία.

 

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας της επίσκεψης του Πατριάρχου Αλεξανδρείας συνεχίστηκε με το επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στο Πνευματικό Κέντρο “Θαβώρ”.

 

Εκεί ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους εργαζομένους στους διάφορους τομείς της Εκκλησίας μας για την προσφορά του καθένα επ’ αγαθώ της προόδου όλων. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Αλβανία είναι πολύ τυχερή που έχει για Προκαθήμενο τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

 

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Πατριάρχης και τα μέλη της αντιπροσωπείας που τον συνόδευαν, παρακολούθησαν μια εορταστική συναυλία που είχε ετοιμάσει η ορθόδοξη νεολαία “Τέκνα Φωτός” επί τη ευκαιρία των 80ων γενεθλίων του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

 

Νεανικά συγκροτήματα απ’ όλη την Αλβανία ανέβηκαν επί σκηνής παρουσιάζοντας ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν και ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

 

 

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Πατριάρχης Θεόδωρος πήρε τον λόγο και, βαθιά συγκινημένος, χαιρέτησε όλους του νέους λέγοντάς τους ότι, ο Αρχιεπίσκοπό σας, όπως ο Απόστολος Παύλος, δεν επιθύμησε χρυσό και αργυρό, αλλά την αφοσίωση στον Χριστό, εκφράζοντας εμπράκτως την αγάπη του για Εκείνον.

 

“Όταν είδαμε την ταινία δακρύσαμε για την άθλια κατάσταση που βρισκόταν η Εκκλησία της Αλβανίας όταν ήλθε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. Ο Κύριος, μέσω του Ποιμενάρχη σας, σας δώρισε και θα σας δωρίσει ακόμη πολλά πράγματα. Είδα με πόση χαρά εκδηλώνετε στα τραγούδια και τους χορούς σας την ευγνωμοσύνη που τρέφεται για τον Αρχιεπίσκοπο. Όταν επιστρέψω στην Αφρική και χορέψω στους ήχους των τυμπάνων των χιλιάδων Αφρικανών μου παιδιών, θα έχω κι εσάς στην καρδιά μου. Όταν μετά από πολλά χρόνια η Εκκλησία σας θα έχει προοδεύσει, θα θυμάστε τον άνθρωπο που την ανέστησε”.

 

Ο Πατριάρχης εξέφρασε την ευχή όπως επιστρέψει μετά από 20 χρόνια για να γιορτάσουν τα 100α γενέθλια του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

 

Απευθυνόμενος στην νεολαία, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τόνισε: “Δεν βρίσκω λόγια να εκφραστώ. Η καρδιά μου πλημμυρίζει από βαθιά συγκίνηση που την εκφράζει η λέξη «ευχαριστώ». Σας εύχομαι από καρδίας αγάπη, χαρά, ειρήνη και πάντα με τον Χριστό”.

 

Σε ατμόσφαιρα νεανικής χαράς και την εκφώνηση ευχαριστήριων λόγων των δύο Προκαθημένων τερματίστηκε και η δεύτερη μέρα της επίσημης ειρηνικής επισκέψεως του Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

 

Χθες, Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, η Α.Θ.Μ., ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, την Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Δήμαρχο Τιράνων και άλλους ανώτατους αξιωματούχους του Κράτους, καθώς και με εκπροσώπους Ξένων Πρεσβειών στην Αλβανία. 
Εμφανίσεις: 55431
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!