Βαρία κατηγορία σε βάρος ιερέα στην Αριζόνα

ImageΚαινούργιο σκάνδαλο φαίνεται να εκκολάπτεται στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται έγγαμος

συνταξιούχος ιερέας και έχει ήδη κατατεθεί μήνυση.

 

Συγκεκριμένα, ο πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Μοσχονάς, 70 ετών, συνταξιούχος ιερεύς από την πόλη Tucson της Αριζόνας, κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος 18χρονης κοπέλας από την ίδια πόλη.

 

Ο πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Μοσχονάς λογίζεται, κατά κοινή ομολογία, ένας εκ των πλέον επιτυχημένων και δραστήριων κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ελληνομαθής και ελληνοπρεπής κατά πάντα, με πολυσχιδή δράση στην πόλη Tucson της Αριζόνας, όπου ιεράτευσε στην εκεί ελληνορθόδοξη κοινότητα του Αγίου Δημητρίου επί τριάντα συνεχή έτη και συγκεκριμένα από το 1974 μέχρι το 2004 που συνταξιοδοτήθηκε.

 

Σύμφωνα με τη μήνυση, αριθμός C2008-1702, η οποία κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Αριζόνα στις 13 Μαρτίου, ο π. Μοσχονάς κατηγορείται ότι το καλοκαίρι του 2007 επιτέθηκε σεξουαλικά εναντίον της 18χρονης κοπέλας στην Αθήνα όπου αμφότεροι επισκέπτονταν.

 

Η ενάγουσα, της οποίας δεν αναφέρεται το πλήρες όνομα αλλά αναγράφεται ως Jane Doe «σύμφωνα με την επιθυμία της», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ισχυρίζεται ότι ο π. Μοσχονάς την κακοποίησε σεξουαλικά τόσο στην Αριζόνα, όσο και στην Αθήνα και ζητά οικονομική αποζημίωση αδιευκρίνιστου ποσού.

 

Την είδηση αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα «Arizona Daily Star», τη Μεγάλη Πέμπτη 24 Απριλίου 2008.

 

Ο ίδιος ο π. Μοσχονάς σε επικοινωνία του με τον «Ε.Κ.» αρνείται όλες τις εναντίον του κατηγορίες και μάλιστα ορκίσθηκε στην ιεροσύνη του, λέγοντας ότι «δεν έκανα τίποτε, είμαι αθώος».

 

Στην έκδοσή μας του Σαββατοκύριακου θα δημοσιεύσουμε εκτενή αποκλειστική του συνέντευξη.

 

Δεν στάθηκε δυνατόν, παρά τις προσπάθειές μας, να επικοινωνήσουμε με την ενάγουσα, ενώ τηλεφωνικό μήνυμα του «Ε.Κ.» στη Νομική Εταιρεία «Goldberg & Osborne» που την αντιπροσωπεύει δεν είχε απαντηθεί μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η ανά χείρας έκδοση.

 

Η μήνυση στρέφεται εναντίον της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην πόλη Tucson Αριζόνας, της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της Μητρόπολης του Αγίου Φραγκίσκου, του π. Αντωνίου Μοσχονά, των εταιρειών «Corporations ABC 1-10, XYZ Partnerships 1-10; John Smiths and Jane Smiths 1-10».

 

Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον Αρχιεπίσκοπο απάντησε αντ' αυτού, ως επικεφαλής της Νομικής Επιτροπής, η Κάθι Γουολς, η οποία είπε ότι «η περίπτωση βρίσκεται σε διαδικασία δίκης (litigation), έχει κατατεθεί μήνυση και προσεγγίζουμε την περίπτωση με αμφότερα τον ασφαλιστή μας και τη δέουσα νομική διαδικασία. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ευρήματα αποδεικτικών στοιχείων, οπότε θα προσεγγίσουμε το θέμα όπως θα κάναμε για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση που συνιστά δίκη και σύμφωνα με τους κανονισμούς μας».

 

Στην ερώτηση αν θα παραπεμφθεί σε Πνευματικό Δικαστήριο, είπε ότι «ακόμα το θέμα είναι στα προκαταρκτικά του στάδια, δεν έχουμε κανένα στοιχείο. Είμαι σίγουρη πως όταν αξιολογηθούν τα στοιχεία θα ακολουθηθεί το δέον εκκλησιαστικό πρωτόκολλο».

 

Σύμφωνα με την κ. Γουόλς, «οι συνταξιούχοι ιερείς ανήκουν στις κατά τόπους Μητροπόλεις που βρίσκονται». Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι η ενάγουσα είναι ουκρανικής καταγωγής, Ορθόδοξη, και ο π. Μοσχονάς είχε συνδεθεί με στενή φιλία και εγγύτητα με την οικογένειά της και με την ίδια, την οποία, όπως είπε, «θεωρούσα ως εγγονή μου».

 

Η μεν ενάγουσα στη μήνυση αναφέρει ότι ήταν ενορίτισσα στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου, ενώ ο π. Μοσχονάς ισχυρίζεται ότι «δεν πήγαινε στην εκκλησία». Έπειτα από το ισχυριζόμενο σεξουαλικό περιστατικό το οποίο συνέβη σε ξενοδοχείο της Αθήνας, η κοπέλα ζήτησε να επιστρέψει αμέσως πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου άμα τη επιστροφή της κατήγγειλε το συμβάν στις αστυνομικές Αρχές.

 

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FBI) και το Γραφείο του Εισαγγελέα διενήργησαν έρευνα στην οικία του ιερέα, πήραν τους ηλεκτρονικούς του υπολογιστές, ενώ κατά τους δικούς του ισχυρισμούς «δεν βρήκαν τίποτε».

 

Επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει κατατεθεί μήνυση για ποινικό αδίκημα σε βάρος του ιερέα από την πολιτεία της Αριζόνας. Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο, στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου του Tucson, αλλά και ο ίδιος ο π. Αντώνιος Μοσχονάς, τόνισε ότι «όταν περιήλθε στη γνώση μου το θέμα, αν και τυγχάνει συνταξιούχος ο π. Μοσχονάς, αμέσως ετέθη σε αργία από κάθε ιεροπραξία έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση».

 

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος ανέφερε ακόμα, πως «τα σχετικά έγγραφα διαβιβάστηκαν στην Αρχιεπισκοπή στη Νέα Υόρκη διά της Νομικής Επιτροπής της Μητρόπολης, όπως άλλωστε προβλέπεται από τους κανονισμούς διά τα περαιτέρω».

 

Στην ερώτηση εάν προτίθεται να παραπέμψει το θέμα στο Πνευματικό Δικαστήριο, ο Μητροπολίτης Γεράσιμος είπε ότι «το θέμα βρίσκεται ακόμα στα προκαταρκτικά του στάδια κι έγινε αυτό που επιβάλλεται να γίνει άμεσα, η επιβολή αργίας από κάθε ιεροτελεστία και το ζήτημα θα πάρει το δρόμο του ανάλογα με την έκβαση της έρευνας και εξέλιξης».

 

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου του Αγίου Δημητρίου του Tucson, Φίλιπ Λαμαντία, δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «ο π. Αντώνιος Μοσχονάς υπηρέτησε στην κοινότητά μας από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 2004 που συνταξιοδοτήθηκε. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν έγιναν τέτοιου είδους κατηγορίες εναντίον του» και συμπλήρωσε πως «θα συνεργαστούμε καθ' όλη τη διαδικασία και προσευχόμαστε για όλους όσους εμπλέκονται».

 

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα έπειτα από την συνταξιοδότησή του και εντεύθεν ο π. Μοσχονάς συνδέθηκε στενά με τα μοναστήρια του π. Εφραίμ και συγκεκριμένα του Αγίου Αντωνίου στην πόλη Florence της Αριζόνας και το άλλο στην κομητεία του Cochise.

 

Επίσης, προσέφερε τις ιερατικές και ποιμαντικές του υπηρεσίες στις αεροπορικές βάσεις Davis -Montham στην πόλη Tucson και Fort Huachuca στη Σιέρα Βίστα. Κατά την ιερατεία του στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου του Tucson δημιούργησε και καθιέρωσε το ετήσιο ελληνικό φεστιβάλ, ενώ ίδρυσε το Ελληνικό Πολιτιστικό Ίδρυμα για την προαγωγή της Ελληνικής Παιδείας και διδαχή της Ελληνικής Γλώσσας.

 

Είναι έγγαμος, έχει δύο ενήλικες θυγατέρες, καθώς επίσης και εγγόνια. Κατάγεται από το νησί της Κεφαλληνίας, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1963 και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.
Εμφανίσεις: 68697
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!