Τον Σεπτέμβριο η δίκη για τα σκάνδαλα της Ι.Μ.Πάτμου

ImageΓια τις 24 Σεπτεμβρίου 2009 ορίστηκε η εξ αναβολής δίκη του μοναδικού κατηγορούμενου για τα σκάνδαλα της Ιεράς Μονής Πάτμου

και του καθίσματος της Κουμάνας, πατέρα Γεράσιμου Μιχελή.

 

Ο π. Γεράσιμος –ο οποίος μετά τις πολύχρονες περιπέτειές του που τον είχαν οδηγήσει ακόμη και σε τετράμηνη φυλάκιση κάποτε- αντιμετωπίζει το βαρύ κατηγορητήριο της υπεξαίρεσης των 5 δισεκατομμυρίων δραχμών.

 

Η δίκη είχε οριστεί αρχικά στο Εφετείο Δωδεκανήσου (στη Ρόδο) στις 6 Νοεμβρίου του 2008, όμως ο π. Γεράσιμος - που έχει προσχωρήσει στην εκκλησία των Παλαιοημερολογιτών - για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί και ζήτησε αναβολή διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του.

 

Αποκλειστικές πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο πρώην ηγούμενος του καθίσματος της Κουμάνας έχει ζητήσει από τον Αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου Αρχιμ. Ελπιδοφόρο, να του παραδώσει ο νυν ηγούμενος της Μονής Αντύπας Νικηταράς, τους οικονομικούς απολογισμούς των ετών που ήταν εκείνος στην Μονή και αναμένει απάντηση.

 

Η υπόθεση ξεκίνησε το 1997 με τον έλεγχο στα οικονομικά από τον διάδοχο του πρ. Ηγούμενου Ισίδωρου Κρικρή, ηγούμενο Αμφιλόχιο Καμίτση με τις εντολές του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για οικονομικές ατασθαλίες που διαπιστώθηκαν στα ταμεία της Μονής.

 

Ο Αμφιλόχιος Καμίτσης παραιτήθηκε το 2000 και έκτοτε βρίσκεται στην Αθήνα.

 

Η πλευρά της Μονής Πάτμου, εκτιμά ότι η υπόθεση που ταλάνισε το νησί και τους εκκλησιαστικούς κύκλους, πρέπει να κλείσει με αυτή την δίκη του μοναδικού πλέον κατηγορούμενου, π. Γεράσιμου Μιχελή, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να ζητήσει άλλη αναίρεση του βουλεύματος που έχει εκδοθεί εναντίον του από τον Άρειο Πάγο.

 

Σε δηλώσεις του, ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Μονής, κ. Θωμάς Δρίκος επισήμανε: «Με αυτή τη δίκη περιμένουμε, να αποδοθεί πλέον δικαιοσύνη ώστε να μην μείνουν πλέον άλλες εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις με τις υπεξαιρέσεις ιδιαιτέρως μεγάλων ποσών τα οποία βρέθηκαν σε λογαριασμούς μοναχών».

 

Οι αγοραπωλησίες δεν αφορούσαν μόνον τα ακίνητα της Μονής, αλλά και άλλες δραστηριότητες, με ακίνητα και κτήματα στις οποίες εμπλέκονταν τρεις κληρικοί: ο π. Γεράσιμος Μιχελής, ο (αποβιώσας) Ισίδωρος Κρικρής που ήταν ηγούμενος στην Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη και ο Κύριλλος Πέντες (εκκλησιάρχης και ταμίας της Μονής) ο οποίος  αθωώθηκε ενώ πολλά από τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

 

«Πράγματι έχουν βρεθεί στους λογαριασμούς του π. Γεράσιμου πολύ μεγάλα ποσά από αγοραστές που θα έπρεπε να βρίσκονται στα ταμεία του μοναστηριού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δρίκος.

 

Σε αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση των κτημάτων της Ιεράς Μονής Πάτμου, είχε προβεί με δηλώσεις του ο π. Γεράσιμος, κατηγορώντας ευθέως τον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα (πρώην Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου) ότι ήταν ο μοναδικός υπαίτιος μιας μεγάλης «συνωμοσίας» –όπως την είχε αποκαλέσει- η οποία στήθηκε εναντίον του, επειδή το 1999 ήταν αντίθετος με την τοποθέτηση του Αμφιλόχιου Καμίτση στην Ιερά Μονή Πάτμου, στην θέση του Ηγούμενου.

 

Ο π. Γεράσιμος δηλώνει πάντως, ότι ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση αλλά τον «έχει αγνοήσει» όπως λέει.

 

«Σε πολλά σημεία έχει παραπλανηθεί από τους συνεργάτες του. Σε αυτή την υπόθεση, δεν είμαι ο μοναδικός ένοχος» όπως δήλωσε κατηγορηματικά, ο πρώην ηγούμενος της Κουμάνας, ο οποίος απειλεί ότι θα προβεί σε αποκαλύψεις εάν οδηγηθεί στο ακροατήριο.
Εμφανίσεις: 80038
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!